top of page
2022: Esiintyjät

2023: Konsertit ja esiintyjät

Avaimet musiikkiin
Kangasniemen musiikkiviikot avaimet musiikkiin

Kesän 2023 tervehdys

On taas mukavaa kokoontua Puulan rannoille Kangasniemen upeisiin maisemiin ja eläytyä Musiikkiviikkojen monipuoliseen kulttuurikattaukseen. Tämän mahdollistaa jälleen vahva ja aito yhteistyö Kangasniemen kunnan ja kuntalaisten kanssa.

 

Musiikkiviikkojen ohjelmiston erityisenä teemana vuonna 2023 ovat lapset ja nuoret. Avajaiskonsertin tähdistö koostuu 60-vuotisjuhliaan viettävän legendaarisen Tapiolan kuoron nuorista valovoimaisista musiikin moniosaajista. Viikon päätöstapahtuma taas kerää yhteen kaikki yli 2-vuotiaat, kun Suomen kansallisoopperan riemastuttava Minitaikahuilu-oopperalyhennelmä saadaan vierailulle Kansis-keskukseen.

 

 

Sävelet tunnetusti siivittävät sanoja ja sanat säveliä, ollaanpa sitten Hannu-Pekka Björkmanin kanssa ompelemassa pukua hiljaisuudessa, nauttimassa valloittavista, Jukka Nykäsen ja huippusolistien yhteen sovittamista musikaalisävelmistä tai ihastellaan viime kesän laulukilpailussa palkittujen nuorten taiteilijoiden jatkuvaa edistymistä.

 

 

Avaimet musiikkiin löytyvät Kangasniemeltä.

 

 

Tervetuloa!

Mikko Franck, taiteellinen johtaja

Mikko Franck, taiteellinen johtaja

Rilla Kyykkä, suunnitteluvastaava

Rilla Kyykkä, suunnitteluvastaava

Konsertit 2023

Tapiola Choir_2017.jpg
Puku ommellaan hiljaisuudessa (c) Vuorinen, Malmivaara, Toivanen, Ylinen & Pesonius .jpg
PTaikahuilu-210827-050.jpg

Su 16.7. klo 19

Avajaiskonsertti
Nuoret musiikin moniosaajat valtaavat
sydämet ja kirkkosalin

Tapiolan kuoro
johtaa Pasi Hyökki
Kangasniemen kirkko
Liput 25 €
 

Ti 18.7. klo 18
Iltamusiikki

Tunnelmallinen puolituntinen laulumusiikin parissa
Laulukurssilaiset esiintyvät
Kangasniemen kirkko

Vapaa pääsy

 

Ti 18.7. klo 19
Palkittujen paluu
Kangasniemen laulukilpailun 2022 voittajat
lempiohjelmistonsa parissa

Jenni Hietala, sopraano
Minna Grönthal, mezzosopraano
Johanna Takalo, koloratuurisopraano
Tuula Hällström, piano
Kangasniemi-sali
Liput 15 €
 

Ke 19.7. klo 18
Iltamusiikki

Tunnelmallinen puolituntinen laulumusiikin parissa
Laulukurssilaiset esiintyvät
Kangasniemen kirkko

Vapaa pääsy


Ke 19.7. klo 19
Puku ommellaan hiljaisuudessa
Väkevien tulkintojen taiteilijat perimmäisten kysymysten äärellä.
Jukka Perko Avara & Hannu-Pekka Björkman 
Hannu-Pekka Björkman, lausuja
Jukka Perko, saksofoni
Jarmo Saari, kitara
Teemu Viinikainen, kitara
Kangasniemi-sali
Liput 25 €
 

To 20.7. klo 19
Kesäilta Kangasniemellä
Ooppera- ja laulukurssien päätöskonsertti
Tuula Hällström, piano
Kangasniemi-sali
Liput 10 €
 

Pe 21.7. klo 19
Musikaalikonsertti
Huippuesiintyjät huippumusikaalisävelmien
huipputulkkeina

Josefin Silén, laulu
Petrus Kähkönen, laulu
Jukka Nykänen, piano
Kangasniemi-sali
Liput 25 €


La 22.7. klo 16
Minitaikahuilu
Juhani Koiviston Suomen kansallisoopperalle ohjaama ja käsikirjoittama sovitus rakastetusta Mozartin Taikahuilu -oopperasta

kaikille yli 2-vuotiaille, ilman yläikärajaa!
Johanna Isokoski, sopraano
Jussi Vänttinen, baritoni
Martta Jämsä, huilu
Otto Kentala, kitara

Anna Kontek, lavastus ja puvustus
Kansis-keskus
Vapaa pääsy

Tapiolan kuoro

Tapiolan kuoro on espoolainen, kansainvälisesti tunnettu ja palkittu lapsi- ja nuorisokuoro. Kuoro perustettiin vuonna 1963, ja se on kasvanut tavallisesta suomalaisesta koulukuorosta yhdeksi kansainvälisen kuoromaailman tunnetuimmista instrumenteista.

Tapiolan kuorossa laulaa noin 70 8–19-vuotiasta nuorta muusikkoa, joista jokainen soittaa vähintään yhtä instrumenttia laulamisen lisäksi. Kuorolle on ominaista luonnollinen äänenkäyttö sekä laulun, soiton ja liikkeen monipuolinen yhdistäminen.

Vuodesta 2008 alkaen kuoron taiteellisena johtajana on toiminut Pasi Hyökki, jonka oma musiikkiura on alkanut aikoinaan Tapiolan kuoron riveistä. Kuoroa ovat aiemmin johtaneet Erkki Pohjola (1963–1994) ja Kari Ala-Pöllänen (1994–2008).

Tapiola Choir-kevät-5988.jpg
pasi hyökki.jpg

Pasi Hyökki

Pasi Hyökki ( s. 1970) ) on musiikin maisteri, kuoronjohtaja ja sopranista.

Hyökki on toiminut Tapiolan kuoron taiteellisena johtajana vuodesta 2008. Tapiolan kuoron ohella hän toimii Ylioppilaskunnan Laulajien (YL) taiteellisena johtajana ja perustamansa kamarikuoro EMO Ensemblen päävierailijana.

EMO Ensemblen, lauluyhtye Tallan sekä Cantabile-kuoron kanssa Hyökki on voittanut useita kansainvälisiä kuoro- ja yhtyelaulukilpailuja. Niissä hänet on toistuvasti palkittu parhaana kuoronjohtajana.

Hyökki levyttää aktiivisesti kaikkien kuorojensa kanssa toimien itse myös editoivana tuottajana. Hyökille myönnettiin Klemetti-palkinto vuonna 2014.

grönthal minna.JPG

Minna Grönthal

Mezzosopraano Minna Grönthal on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2017. Aiemmin hän on kouluttautunut myös musiikkipedagogiksi.


Laulun A-tutkinnon hän suoritti Eeva-Liisa Saarisen oppilaana. Sittemmin hän on täydentänyt lauluopintojaan Jaakko Ryhäsen oppilaana, sekä lukuisilla mestarikursseilla.

 

Syksystä 2022 lähtien Minna on työskennellyt vakituisena oopperalaulajana Suomen kansallisoopperassa. Oopperamusiikin lisäksi Minna esiintyy mielellään oratorio- sekä liedmusiikin parissa. Kesällä 2022 Minna sijoittui toiselle sijalle Kangasniemen laulukilpailussa. 

Jenni Hietala

Jenni Hietala (s.1995) on nivalalaislähtöinen sopraano, joka on osa Wienin Valtionoopperan oopperastudiota kausien 2022-2024 ajan. Samalla hän viimeistelee laulun maisteriopintojaan Wienin Musik und Kunst Privatuniversität:ssä, KS Prof. Linda Watsonin johdolla. Hän on valmistunut Oulun ammattikorkeakoulusta musiikkipedagogiksi sopraano Airi Tokolan johdolla. Hietala debytoi Suomen kansallisoopperassa syksyllä 2022 Gerhilden roolissa Richard Wagnerin Valkyyria-oopperassa.

 

Lokakuussa 2022 Hietala ylsi ensimmäisenä suomalaisena kansainvälisesti erittäin arvostetun Operalia –laulukilpailun finaaliin. Hän on voittanut 1. palkinnon Kangasniemen laulukilpailussa 2022 sekä Havets Röst -laulukilpailussa 2021. Lisäksi hän ylsi Saksassa järjestetyn Neue Stimmen –laulukilpailun semifinaaliin kesäkuussa 2022, sekä Timo Mustakallio-laulukilpailun finaaliin 2017.  Kevät 2019 toi Jennille Radio Classicin Tempo-palkinnon.

 

Jenni Hietala on kauden 2022/23 Hildegard Zadek -säätiön stipendiaatti, Suomen Wagner-seuran kesän 2023 stipendiaatti, Martti Talvela -säätiön stipendiaatti 2019 ja hänen uraansa ovat tukeneet mm. Suomen Kulttuurirahasto sekä Anita Välkki -seura.

Jenni Hietala.jpg

Johanna Takalo

Oululaislähtöinen koloratuurisopraano Johanna Takalo viimeistelee tällä hetkellä maisteriopintojaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa. Takalo valmistui musiikkipedagogiksi Metropolia ammattikorkeakoulusta vuonna 2020.
 

Takalo on esittänyt monipuolisesti sekä oopperaa, liediä, kirkkomusiikkia että kevyttäkin musiikkia. Hänen aikaisempia roolejaan oopperan saralla ovat mm. Yönkuningatar (Mozart: Taikahuilu),  Erestrial (Linkola: Minnan taivas) ja Adele (Strauss II: Lepakko). Kirkkomusiikin solistitehtäviin lukeutuvat mm. Faurén Requiem ja Brahmsin Ein deutsches Requiem. Hän on esiintynyt eri orkestereiden, kuten Pori Sinfoniettan ja Kuopion kaupunginorkesterin konserteissa.

Kesällä 2022 Takalo palkittiin 3. palkinnolla Kangasniemen laulukilpailussa.

Ennen valmistumistaan oopperakoulutuksesta Takalo laulaa keväällä 2023 Lucyn roolin G.C. Menottin oopperassa The Telephone.

Johanna Takalo-26-4-2022-PaavoPykalainen.jpg
Hällström Tuula.jpg

Tuula Hällström

Diplomipianisti Tuula Hällström on Kangasniemellä usein esiintyvä taiteilija. Hän on erikoistunut liediin ja kamarimusiikkiin, konsertoi aktiivisesti useiden laulajien kanssa ja on haluttu pianisti laulukilpailuissa, oopperaproduktioissa ja mestarikursseilla.
Hällström voitti Kangasniemen Musiikkiviikkojen Pieksämäen Poleenissa aikanaan vuosittain järjestämän Suomen ainoan liedpianistikilpailun kesällä 1999. Viulisti Anna Kahanpään kanssa hän voitti kamarimusiikkikilpailu Juvenalian. Soolopianistina hän on menestynyt Ilmari Hannikainen- ja Helmi Vesa-pianokilpailussa.
Opintonsa Tuula aloitti Länsi-Helsingin Musiikkiopistossa opettajanaan mm. Collin Hansen, jonka kanssa yhteistyö jatkui myös Sibelius-Akatemiassa. Keväällä 2003 hän suoritti pianodiplominsa erinomaisin arvosanoin, opettajanaan professori Erik T. Tawaststjerna. Mestarikursseilla opettajina ovat olleet mm. Konstantin Bogino ja Ralf Gothóni, ja lied-musiikkia hän on opiskellut Collin Hansenin lisäksi mm. Gustav Djupsjöbackan, Ilmo Rannan ja Eero Heinosen johdolla.
Tuula on esiintynyt Suomessa mm. Savonlinnan Oopperajuhlilla, Espoon Urkuyö ja Aaria-festivaalilla, Mäntän Musiikkijuhlilla, Kangasniemen Musiikkiviikoilla, Tuusulanjärven Kamarimusiikissa ja Naantalin Musiikkijuhlilla. Muista maista mainittakoon Ruotsi, Viro, Puola, Britannia, Unkari, Japani ja USA.

Hannu-Pekka Björkman

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman tunnetaan niin teatterista, elokuvista kuin televisiostakin. Lisäksi hän toimi näyttelijäntyön professorina Teatterikorkeakoulussa vuosina 2013–2018. Björkman on palkittu kolmella Jussilla, kahdella Kultaisella Venlalla ja Opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla sekä hänelle on myönnetty Pro Finlandia -mitali.

Hannu-Pekka Björkman kuva Esko Jämsä.jpeg
Jukka+Perko+1280+x+1920,+(c)+Matti+Pyykkö.jpg

Jukka Perko

Saksofonisti Jukka Perko soitti itsensä jazz-piirien tietoisuuteen teini-ikäisenä Pori Jazz -festivaaleilla kesällä 1986. Jo seuraavana vuonna hänet kutsuttiin trumpetisti Dizzy Gillespien 70-vuotisjuhlakiertueen orkesteriin. Gillespien yhtyeessä vietetyn kahden vuoden jälkeen hän on johtanut omia yhtyeitään ja esiintynyt yli 40 maassa. Loistavan soittotekniikkansa siivittämänä ja yhdistelemällä suomalaiskansallisia ominaispiirteitä jazzin perinteeseen hän on kasvanut yhdeksi sukupolvensa tärkeimmistä saksofonisteista.

Teemu Viinikainen

Vaikka kitaristi Teemu Viinikaisen soitossa ilmaisuvoima, svengi ja virtuositeetti ovat itsestäänselvyyksiä, päällimmäisiksi tuntemuksiksi häntä kuunnellessa nousevat kuitenkin vahva läsnäolo ja herkkyys. Nämä ominaisuudet, sekä Viinikaisen ainutlaatuinen kyky saada erilaiset kokoonpanot kukoistamaan musiikillisesti, ovat tehneet hänestä maamme kysytyimmän jazz–kitaristin. Viinikainen on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian jazzosastolta, jossa hän on myös toiminut opettajana vuodesta 2002 alkaen.

Teemu+Viinikainen+(c)+Ville+Paul+Paasimaa.jpg
Jarmo Saari -c Tero Vuorinen.png

Jarmo Saari

Jarmo Saari on yksi sukupolvensa omaleimaisimpia kitaristeja. Valmistuttuaan jazzsävellyksen maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 1999 hän on toteuttanut musiikillisia visioitaan mm. esiintymällä lukuisissa kokoonpanoissa, toimimalla taiteellisena tuottajana useiden suomalaisten artistien studioalbumeilla sekä säveltämällä musiikkia suomalaisiin elokuviin, teatteriin, nykytanssiteoksiin ja televisioon. Hänen uransa käsittää noin 100 levytystä ja esiintymisiä 30 maassa. Vuonna 2012 hänelle myönnettiin Suomi-palkinto taiteellisesta toiminnasta.

Josefin Silén

Josefin Silén on valmistunut musikaaliartistiksi Göteborgin Teatteri- ja musiikkikorkeakoulusta ja jatkokouluttautunut sekä Lontoossa että New Yorkissa. Hänet tunnetaan mm. Helsingin Svenska Teaternin Maija Poppasena, Notre Damen kellonsoittajan Esmeraldana Tampereen Teatterissa sekä Meg Giryn roolissa Suomen kansallisoopperan Love Never Dies-musikaalin konserttiversiossa. Vast’ikään hänet nähtiin Rizzon roolissa Helsingin Messukeskuksessa esitetyssä Grease-musikaalissa.

Josefin Silen.jpeg
Kähkönen petrus1.jpg

Petrus Kähkönen

Petrus Kähkönen on helsinkiläinen näyttelijä-muusikko. Hän sai kiinnityksen Helsingin kaupunginteatteriin jo 21 vuotiaana ja hän esiintyi kymmenissä näytelmissä ja musikaaleissa. Petrus lopetti kiinnityksen 2019 ja on jatkanut uraansa freelancerina. Hänen viimeisimpiä roolejaan ovat olleet Helsingin kaupunginteatterin hittimusikaali Kinky Bootsin Charlie, Tampereen teatterin Notre Damen Kellonsoittajan Quasimodo sekä Anastasian Dimitri. Petrus tunnetaan myös ääninäyttelijänä sadoista piiretyistä ja kymmenistä animaatioelokuvista, kuten Turbon Turbona, Trollsin Risuna ja Frozen 2:n Kristoffina. 

Jukka Nykänen

Jukka Nykänen on opiskellut Sibelius-Akatemiassa pianonsoiton lisäksi mm. sävellystä, vapaata säestystä sekä lied- ja kamarimusiikkia. Hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2006 ja on siitä lähtien työskennellyt freelancerina.

Nykänen on aina valmis heittäytymään uusiin haasteisiin, minkä ansiosta työnkuva on erittäin laaja-alainen. Hän on  esiintynyt säännöllisesti TV:ssä ja radiossa ja työskennellyt paljon laulumusiikin, teatterin ja oopperan parissa – paitsi pianistina, myös säveltäjänä, sovittajana ja kapellimestarina. Hän on  julkaissut kaksi omista pianosovituksista koostuvaa soololevyä: Kotimaani sekä Pianovirtuoso, jonka Helsingin Sanomat valitsi yhdeksi vuoden 2007 parhaista levyistä.

Hän on kotona  niin konserttilavalla, teatterinäyttämöllä kuin viihdekonserttikiertueen tai nykyoopperan puikoissakin. Välillä vauhdikkaidenkin esitysten parhaana vastakohtana toimii vaikkapa tunnelmallinen lied-ilta kirkossa.

Jukka Nykänen kuva- Teemu Mattsson
Johanna Isokoski.jpg

Johanna Isokoski

Johanna Isokoski on valmistunut laulutaiteen maisteriksi Sibelius-Akatemiasta, opettajanaan Sirkka Parviainen.

Isokoski on laulanut vierailevana solistina mm. Suomen kansallisoopperassa, Oulun teatterissa, Turun Svenska Teaternissa, Vaasan kaupunginteatterissa sekä Ilmajoen Musiikkijuhlilla. Myös Cantores Minores-poikakuoro, Neue Philharmonie Westfalenin Landesorchester, Tapiola Sinfonietta ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri ovat kutsuneet Johanna Isokosken solistikseen. Konserttivierailuja on kertynyt mm. Turun musiikkijuhlille, Joensuun Musiikkijuhlille, Heinäjoen Musiikkipäiville ja BarokkiKuopio-festivaalille.

Kangasniemen laulukilpailussa v. 2017 Johanna saavutti 2. sijan, Lappeenrannan valtakunnallisessa laulukilpailussa v. 2016 hänet palkittiin erikoispalkinnolla. Hänet on nimetty Päivi ja Paavo Lipposen rahaston solistiksi v.2017 ja Pro Musica-säätiön nuoreksi muusikoksi v. 2019.

Martta Jämsä.jpeg

Martta Jämsä

Martta Jämsä valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2019 opiskeltuaan Petri Alangon ja Mikael Helasvuon luokilla. Valmistumisensa jälkeen Jämsä on toiminut monipuolisena muusikkona orkesteri- ja kamarimusiikin parissa sekä nykymusiikki- ja performanssiprojekteissa niin Suomessa kuin useissa Euroopan maissa.

 

Jämsä on esiintynyt useiden Suomen eturivin ammattiorkestereiden riveissä ja merkittävimpiin orkesteripesteihin kuuluu esimerkiksi sijaisuus Suomen Kansallisoopperan orkesterissa. Kaudella 2022–2023 Jämsä toimii Seinäjoen Kaupunginorkesterissa huilun äänenjohtajan sijaisena.

 

Jämsän erityinen mielenkiinnonkohde on nykymusiikki, jota hän esittää aktiivisesti erilaisissa yhteyksissä. Viime aikoina hän on vieraillut mm. Uusinta Ensemblen ja ÄÄNI-kollektiivin riveissä sekä useilla suomalaisilla nykymusiikkifestivaaleilla. Oman yhtyeensä Kaaos Ensemblen kanssa Jämsä on tilannut ja kantaesittänyt lukuisia nuoren sukupolven säveltäjien teoksia.

Jussi Vänttinen

Baritoni Jussi Vänttinen on Lappeenrannan laulukilpailujen miesten sarjan voittaja vuodelta 2019. Hän debytoi Suomen Kansallisoopperassa 2019 ja teki ensiesiintymisensä  Radion Sinfoniaorkesterin solistina 2021.

Vänttinen on esiintynyt Lappeenrannan ja Lohjan kaupunginorkestereiden, Oulu Sinfonian, Pori Sinfoniettan ja Kaartin soittokunnan solistina sekä esittänyt useita keskeisiä oopperarooleja kuten Jussi (L.Madetoja: Pohjalaisia), Nuori Alexis (E. Rautavaara: Aleksis Kivi), Don Giovanni (W.A.Mozart: Don Giovanni), kreivi Almaviva (W.A.Mozart: Figaron häät), Tarquinius (B.Britten: The Rape of Lucretia). Hän on kantaesittänyt useita suomalaisia oopperoita ja konsertoi aktiivisesti erilaisin liedohjelmin sekä kirkkomusiikkiteosten solistina. 

Laulamisen ohella Vänttinen toimii Lemin musiikkijuhlien taiteellisena johtajana.

Jussi Vänttinen.jpg

Otto Kentala

Otto Kentala (s. 1996) aloitti kitaransoiton 8-vuotiaana Keski-Pohjanmaan konservatoriossa Hannu Annalan johdolla. Vuonna 2021 hän valmistui Sibelius-Akatemiasta, jossa hänen opettajinaan ovat olleet Otto Tolonen, Ismo Eskelinen, Jukka Savijoki ja Andrzej Wilkus. 

Kentala on osallistunut menestyksekkäästi moniin kansainvälisiin kilpailuihin:

Tampereen kansainvälinen kitarakilpailu (2. sija, 2018), Szegedin kitarakilpailu (finalisti, 2020) ja Petrerin kitarakilpailu (4. sija, 2021). Hän on esiintynyt mm. Kaustisen kamarimusiikkiviikolla (Vuoden nuori taiteilija, 2022), Oulunsalo Soi -kamarimusiikkijuhlilla, Nauvon kamarimusiikkipäivillä, Iittalan musiikkijuhlilla, Kumaus- ja Musica Nova -festivaaleilla sekä useissa Suomen kansallisoopperan minioopperoissa.

Kentala esiintyy aktiivisesti soolona, kamarimuusikkona ja erilaisissa yhtyeissä. Hän on kiinnostunut useista eri musiikkityyleistä ja toimii sekä kansanmusiikin että rytmimusiikin parissa. Keskeisten kitarateosten lisäksi Kentalan ohjelmisto sisältää myös omia sovituksia. Lisäksi hän on myös tehnyt Suomen ensiesityksiä useista teoksista ja kantaesittänyt uutta musiikkia mm. kitaralle ja elektroniikalle.

Otto Kentala.jpg
koivisto juhani.jpg

Juhani Koivisto

Juhani Koivisto muistaa ensimmäisestä lapsuuden teatterikokemuksestaan vain, että se oli pitkästyttävä. Kun hän 50 vuotta myöhemmin pääsi Suomen kansallisoopperan päädramaturgina tekemään minioopperoita päiväkoti-ikäisille, oli selvää, että kenellekään ei saisi jäädä muistoa tylsästä esityksestä. Käsikirjoituksessa, musiikin sovituksessa, ohjauksessa ja visualisoinnissa pitää olla väriä, vauhtia, hauskuutta ja vähän jännitystäkin. Yleisön on myös päästävä osallistumaan.

 

Tällä periaatteella on tehty puolituntiset versiot Taikahuilusta, Sevillan parturista, Tuhkimosta, Carmenista ja Reininkullasta. Ensimmäisen ja toivottavasti innostavan oopperaelämyksensä ovat näissä kokeneet jo tuhannet lapset.

bottom of page