top of page

Kangasniemen laulukilpailuun 2024
esikarsinnassa valitut laulajat

Anna Ginström, sopraano, viimeistelee opintojaan Sibelius-Akatemiassa ja Metropolia Ammattikorkeakoulussa Jenni Lättilän johdolla. Hänen kiinnostuksensa laulua kohtaan heräsi kuoron rivissä ja Anna aloitti lauluopinnot Helsingin Konservatoriossa vuonna 2015. Anna on opiskellut vaihto-opiskelijana Zürcher Hochschule der Künste -korkeakoulussa opettajanaan Lina-Maria Åkerlund.
Anna on toiminut solistina useissa kirkkomusiikkiteoksissa, joista mainittakoon Matteus-passio ja Jouluoratorio (J.S. Bach), Oratorio de Noël (C. Saint-Saëns) ja Membra Jesu nostri (D. Buxtehude).
Annan oopperarooleihin kuuluvat muun muassa Belinda (Purcell: Dido & Aeneas), Niiskuneiti (Kuusisto: Muumiooppera) ja Eleanor (Rautavaara: Auringon talo). Kirkkomusiikin ja oopperan lisäksi Anna nauttii lied-musiikista ja onkin täydentänyt osaamistaan sen saralla mm. Richard Stokesin ja Graham Johnsonin mestarikursseilla.


Emma Kajander, sopraano, tekee debyyttinsä Suomen Kansallisoopperassa syksyllä 2024 Andrew Lloyd Webberin suurmusikaalissa Oopperan kummitus Christine Daaén roolissa. Hänen aikaisempia roolejaan ovat olleet Valencienne (Lehár: Iloinen leski) ja Papagena (Mozart: Taikahuilu), ja hän on laulanut Savonlinnan oopperajuhlakuorossa kausina 2022 ja 2023.
Emma oli Martti Talvela -säätiön vuoden 2024 stipendiaatti. Vuonna 2023 hän voitti ensimmäisen palkinnon pohjoismaisessa Havets röst -kilpailussa ja oli Timo Mustakallio -kilpailun finalisti. Hän sai myös erikoismaininnan Caj Ehrstedt -kilpailussa erinomaisesta Schubert-tulkinnastaan.
Nyt Emma opiskelee Sibelius-Akatemiassa Outi Kähkösen luokalla. Hän on käynyt mm. Karita Mattilan, Camilla Nylundin, Erkki Korhosen ja Irina Gavrilovicin mestarikursseilla.


Ruut Eleonoora Karhula, mezzosopraano, opiskelee Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen maisteriohjelmassa laulunopettajanaan Ulla Raiskio ja valmistuu musiikin maisteriksi kuluvana vuonna. Aiemmalta koulutukseltaan hän on pianisti ja pianopedagogi sekä manageri. Karhulan oopperarooleihin lukeutuvat muun muassa Poppea ja Damigella (Monteverdi: L'incoronazione di Poppea), Dido (Purcell: Dido and Aeneas), Suor Genovieffa, La suora infermiera ja Una conversa (Puccini: Suor Angelica), Serafina (Donizetti: Il Campanello) ja Leo (Kuusisto: Prinsessa ja Villijoutsenet). Ruut Eleonoora on laulanut alttosolistina muun muassa J. S. Bachin Jouluoratoriossa yhdessä Suomalaisen barokkiorkesteri FiBon kanssa ja debytoi kesällä 2024 G. F. Händelin Messias-oratoriossa.


Olivia Kyllönen, mezzosopraano, varttui musikaalisessa perheessä aloittaen viulunsoiton opinnot kuusivuotiaana Musikinstitutet Kungsvägenissä, Espoossa. Viulu- ja piano-opintojen lisäksi Olivia osallistui musiikkiopiston kuoro- sekä orkesteritoimintaan. 14-vuotiaana hän aloitti klassisen laulun opinnot opettajanaan Tanja Kauppinen-Savijoki. Ylioppilaaksi kirjoittamisen jälkeen seurasi vuosi teatteriopintoja Västra Nylands Folkhögskola -kansalaisopistossa lukuvuonna 2013-2014. Olivia suoritti kandidaatin opintoihin liittyen laulupedagogin tutkinnon Turun Ammattikorkeakoulussa. Opintoihin sisältyi myös vuosi vaihto-opiskelijana Glasgow’ssa, Royal Conservatoire of Scotlandissa, jossa Olivia opiskeli laulua Elizabeth McCormackin johdolla. Vuonna 2022 hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta Monica Groopin johdolla, erinomaisin arvosanoin. Sibelius-Akatemiassa Olivia esitti rooleja kuten Dorabella Mozartin oopperassa Cosí fan tutte, Mrs. Herring Brittenin oopperassa Albert Herring, La Zia Principessa Puccinin oopperassa Suor Angelica sekä Allura Uljas Pulkkiksen oopperan All the Truths We Cannot See: A Chernobyl Story kantaesityksissä Helsingissä sekä Los Angelesin USC Thornton School of Musicissa. Syyskuussa 2022 Olivia debytoi Suomen Kansallisoopperassa Toisen naisen roolissa, Mozartin Taikahuilussa.


Tuomas Miettola, tenori, on kerännyt kiitosta kuluneen kahden vuoden aikana oopperarooleistaan niin Suomen kansallisoopperassa (Billy Budd -oopperan Noviisi), Tampereen Oopperassa (La Traviata -oopperan Gastone), Oulun Kaupunginteatterissa (Taikahuilu -oopperan Tamino), Ilmajoen Musiikkijuhlilla (Armi-oopperan 2.mies) kuin useilla festivaaleillakin, joista mainittakoon Kuhmon Kamarimusiikkifestivaali ja Rauma Festivo (Trapped Butterfly -oopperan Ocean). Konserttilavalla Miettola on esiintynyt Romaniassa Georg Enescu Festivaaliorkesterin sekä Suomessa mm. Lahti Sinfonian, Tapiola Sinfoniettan, Oulu Sinfonian, Vaasan kaupunginorkesterin, Lohjan kaupunginorkesterin, Suomalaisen Barokkiorkesterin ja Lapin kamariorkesterin solistina. Miettola on valittu vuonna 2022 niin Suomen Wagner-seuran kuin myös Salzburgin musiikkijuhlien ystävien stipendiaatiksi. Syksyllä 2023 hänet palkittiin kansainvälisissä Havets Röst -laulukilpailussa 2. palkinnolla sekä Andres Wiklöf -yleisöpalkinnolla. Miettolan laulunopettajina ovat toimineet mm. Seppo Ruohonen, Jaakko Ryhänen sekä Wilma Vernocchi.


Antti Mähönen, basso, on suorittanut opintonsa Tanskan kuninkaallisessa ooppera-akatemiassa ja Oulun ammattikorkeakoulussa. Elokuussa 2024 hän aloittaa Tanskan kuninkaallisen oopperan Young Artist -ohjelmassa. Kyseisessä talossa hän on jo esiintynyt oopperoissa Taikahuilu ja Evgeni Onegin. Tanskassa Antin rooleja ovat olleet myös mm. Figaron häiden Figaro, Don Giovannin Komtuuri ja The rape of Lucretia -oopperan Collatinus. Savonlinnan oopperajuhlilla Mähönen on laulanut vuodesta 2018 lähtien ja kesällä 2023 hänet nähtiin Olavinlinnassa Taikahuilu -oopperan toisena haarniskoituna. Kesällä 2021 Antti oli yksi Timo Mustakallio laulukilpailun finalisteista.


Tanja Niemelä, sopraano, aloittaa syksyllä kolmannen opiskeluvuotensa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Laulutaiteen osastolla, opettajanaan Jenni Lättilä. Kesällä 2024 hän lauloi sopraanosolistina Händelin Messias-oratoriossa. Tanja on laulanut Suomen Kansallisoopperan lisäksi OperArt Jyrki Anttilan tuotannoissa ja lukuisissa eri konserteissa. Hänen viimeisimmät roolinsa ovat Showgirl (Lloyd-Webber: Love Never Dies) ja Iris (Händel: Semele). Lisäksi Tanja teki teatteridebyyttinsä keväällä 2022 Loviisa Niskavuorena (Wuolijoki: Niskavuoren naiset). Tanja Niemelä työskentelee opintojensa ohella Suomen Kansallisoopperan lapsikuoron valvojana ja äänellisenä valmentajana. Hän on myös täydentänyt opintojaan muun muassa Soile Isokosken mestarikurssilla. Tanjan opintoja tukee Selim Eskelinin säätiö.


Johannes Pessi, baritoni, on porilaislähtöinen laulaja, joka valmistui tänä keväänä Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta Jaakko Ryhäsen oppilaana. Hän on esiintynyt ooppera- ja operettilavoilla, joilla hänen repertuaariinsa on lukeutuneet mm. Eisensteinin rooli Straussin Lepakossa, Papageno Mozartin Taikahuilussa ja Zupan Kreivitär Marizassa. Johannes on kunnostautunut myös järjestöaktiivina toimien mm. Taideyliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtajana.


Marjaana Ritanen, sopraano, viimeistelee laulupedagogiikkaopintojaan TAMK Musiikin koulutuksessa. Häntä ovat opettaneet oppilaitoksessa Reetta Haavisto ja Satu Sippola. Marjaana suoritti laulun diplomitutkinnon keväällä 2023, ohjelmassa mm. Wagnerin Wesendonck Lieder ja Sallisen Neljä laulua unesta. Hän lauloi pääroolidebyyttinsä Puccinin Suor Angelicana Tampereen tuomiokirkossa tammikuussa 2023 ja kesällä hän debytoi Wagnerin Valkyyria-oopperan Sieglinden roolissa Dramatic Voices Programissa Berliinissä. Syksyllä ilmestyi ensilevytys säveltäjä Esko Alasen yksinlauluista yhdessä pianisti Tuula Hällströmin kanssa. Keväällä 2024 ohjelmassa on mm. Esko Alasen uutuusooppera Elokuu, jossa Marjaana laulaa naispääosan, Maija Länsilehdon roolin. Hän on esiintynyt myös mm. Kulttuuriyhdistys EIKU ry:n ja OperaBOX:in tuotannoissa.


Piia Rytkönen on iisalmelaislähtöinen sopraano, joka valmistui Grazin taideyliopiston oopperalinjan maisteriohjelmasta vuonna 2021 ja Sibelius-Akatemian laulumusiikin maisterilinjalta vuonna 2023. Piia valittiin Wienin valtionoopperan kuoron virkaan keväällä 2022. Siellä häntä on kuultu myös pienissä sooloissa mm. Puccinin Suor Angelican ”Una conversan” sekä Poulencin Karmeliittasisarten ”soolonunnan” rooleissa. Viime vuosina Piiaa on voitu kuulla mm. Wienin konserttitalossa Lugansk-filharmonian solistina, Mozartin Requiemissa Iisalmessa sekä Gigli-gaalassa Helsingissä. Hän esiintyi Petri Herrasen kantaesityksessä "Kaukaisiin maailmoihin" Iisalmessa ja Oulussa Ellin roolissa. Piia on laulanut Bayreuthin festivaalikuorossa kesinä 2021 ja 2022. Hän on nykymusiikkia esittävän Tampering Ensemblen jäsen.


Janne Sihvo, basso, on liminkalaislähtöinen laulaja ja klassisen kitaransoiton opettaja. Hänen ammatilliset lauluopintonsa alkoivat OAMK:ssa vuonna 2015 Markku Liukkosen johdolla, jonka lisäksi häntä ovat opettaneet Maija Lauri, Petteri Salomaa ja Kristjan Moisnik. Tällä hetkellä hän viimeistelee Sibelius-Akatemiassa laulutaiteen maisteritutkintoaan ja on syksystä 2022 alkaen työskennellyt vakituisesti Suomen kansallisoopperassa. Syksyllä 2023 hän teki siellä solistidebyyttinsä Masetton roolissa W.A. Mozartin oopperassa Don Giovanni. Oopperarooleja:
Fidelio: Rocco (Beethoven), Così fan tutte: Don Alfonso (Mozart), La Gazzetta: Don Pomponio (Rossini), Don Giovanni: Masetto (Mozart), Albert Herring: Superintendent Budd (Britten), L'amico Fritz: Hanezò (Mascagni), Punainen viiva: Nuori pappi (Sallinen), Neljäntienristeys: Pastori (Tuomela), Abrahamin pidot: Hevosmies-Janne, Abrahamin veli, Nuori isäntä (Linkola), The Four Note Opera: Basso (Johnson)


Juho Stèn on akaalaislähtöinen baritoni, joka opiskeli vuodet 2019-2023 Tamkissa klassisen musiikin linjalla Tarja Mäki-Latvalan johdolla. Vuoden 2023 syksystä alkaen hän on suorittanut maisterintutkintoaan Würzburgin musiikkiyliopistossa. Saksassa hän teki debyyttinsä syksyllä 2023 laulaen Staatstheater Mindenin Parsifal -tuotannossa Graalin ritarin roolin ja tänä kesänä hän esiintyy Iiro Rantalan Sanitary Express-oopperassa Frankfurtin kamarioopperassa. Tämän lisäksi muita hänen laulamiaan oopperarooleja ovat esimerkiksi Der Kaiser von Atlantis-oopperan Lautsprecher, Comedy on the bridgen Hans, Semelen Codmus, sekä Figaron häiden Bartolo ja Antonio. Oopperatehtäviensä ohella hän laulaa Saksassa syksyllä 2024 Schubertin Schwanengesang-laulusarjan, sekä Rossinin Petite Messe solennellen basso-osuuden. Juho osallistui Yhdysvalloissa järjestettyyn 2022 National Student Audition -laulukilpailuun voittaen Virginian osavaltion ensimmäisen palkinnon, sekä sijoittui saman kilpailun Mid-Atlantic -vaiheessa 3. sijalle. Kesällä 2023 Juho osallistui Timo Mustakallio -laulukilpailuun.


Allan Raffaele Sääski on Tampereelta kotoisin oleva tenori, klassinen kitaristi ja musiikkipedagogi (TAMK). Raffaele valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin kandidaatiksi keväällä 2023 ja tällä hetkellä hän jatkaa laulun maisteriopintoja Sirkka Parviaisen johdolla. Raffaele valittiin Erasmus-ohjelman kautta Santa Cecilian konservatorioon Roomaan lukuvuodeksi 2023–2024, jossa hän on opiskellut Amelia Fellen laululuokalla. Raffaele on täydentänyt lauluopintojaan mm. Xenia Meijerin, Andrea Carèn, Tuomas Katajalan, Andreas Schmidtin ja Soile Isokosken mestarikursseilla. Raffaele on toiminut laulusolistina mm. Joseph Haydnin teoksessa Herran seitsemän viimeistä sanaa ristillä (Joensuun kaupunginorkesteri), Muumipeikkona Ilkka Kuusiston Muumioopperassa (Tampereen Musiikkiakatemia) sekä osallistunut Suomen kansallisoopperan ja Savonlinnan oopperajuhlien kuorotoimintaan.


Lauri Turpeinen on laulaja, laulunopettaja ja maatalousyrittäjä Taivalkoskelta, äänialaltaan basso/bassobaritoni. Hän on valmistumassa Oulun ammattikorkeakoulusta musiikkipedagogiksi, klassinen laulu pääaineenaan. Hänen laulunopettajanaan on viimeiset kaksi vuotta ollut Soile Isokoski. Lauri on osallistunut myös useille mestarikursseille, kuten Jorma Hynnisen mestarikurssille 2021 ja Arttu Katajan mestarikurssille 2023.


Sonja Turtinen, sopraano, on Lumijoella asuva musiikin monitaituri. Sonja opiskeli Oulun ammattikorkeakoulussa musiikinohjaajaksi ja musiikkipedagogiksi pääaineenaan huilu ja sivuaineenaan laulu. Hän jatkoi lauluopintojaan Oulun konservatorion ammattipuolella lukuvuonna 2020–2021 opettajanaan Virve Karén ja syksyllä 2021 Sonja aloitti lauluopinnot Oulun Ammattikorkeakoulussa Maija Laurin ohjauksessa. Sonja on saanut oppia myös Soile Isokoskelta ja käynyt muun muassa Sirkku Wahlroos-Kaitilan, Heikki Pellisen ja Eva Hess Thaysenin mestarikursseilla. Sonja esiintyy paljon erilaisissa konserteissa, ja hän on tehnyt solistiosuuksia isoissa kirkkomusiikkiteoksissa. Lisäksi hän opettaa laulua ja huilunsoittoa ja johtaa kuoroja.


Melike Uludag, suomalais-turkkilainen mezzosopraano Tampereelta, viimeisteli kanditutkintonsa Tanskan kuninkaallisessa musiikkiyliopistossa keväällä 2024 opettajanaan Helene Gjerris ja jatkaa opintojaan Kööpenhaminan oopperakoulutuksessa tulevana lukuvuonna. Melike on valmistunut Hanna-Leena Haapamäen johdolla Helsingin konservatoriosta v. 2021. Hänen oopperarooleihinsa lukeutuvat Madame de la Haltière (Cendrillon), Metsänvartijan vaimo (Ovela kettu) sekä 2. Nainen (Taikahuilu). Kilpailukokemusta Melike on kartuttanut Timo Mustakallio -laulukilpailussa vuosina 2021 sekä 2023, sijoittuen finaaliin ensimmäisellä kerralla ja Helsinki Lied -kilpailussa 2021 pianisti Isabella Pätiälän kanssa, sijoittuen jälleen finaaliin.

 

Kangasniemen laulukilpailu

Vuodesta 1987 alkaen järjestettyyn, paikkansa Suomen musiikkikentässä vakiinnuttaneeseen Kangasniemen laulukilpailuun voivat osallistua Suomen kansalaiset. Kilpailun osallistujille ei ole asetettu ikärajaa ja kaikki osallistujat kilpailevat samassa sarjassa.

Kilpailun pianistit ovat Tuula Hällström ja Kristian Attila.
Kilpailun juontaa Lotta Emanuelsson.
Loppukilpailussa kilpailijoita säestää Kuopion kaupunginorkesteri kapellimestarinaan Lucie Leguay.

Palkinnot ovat yhteensä 11.500 euroa.

KANGASNIEMEN LAULUKILPAILUN SÄÄNNÖT 2024

bottom of page