top of page
Kuopion_kaupunginorkesteri_savytetty_creditMarkusAspegren-scaled.jpg

2024: Esiintyjät

Kuopion kaupunginorkesteri

Kuopion kaupunginorkesteri, Itä-Suomen suurin sinfoniaorkesteri, jatkaa yli satavuotista kuopiolaista orkesteriperinnettä palvellen samalla koko maakuntaa. Kuopion kaupunginorkesterin kotisali on loistavasta akustiikastaan tunnettu Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisali, jossa suurin osa orkesterin konserteista toteutetaan. Orkesterissa on 44 muusikkoa, jotka edustavat pitkälti yli 10 eri kansallisuutta.

Kuopion kaupunginorkesteri huomioi ohjelmistosuunnittelussaan eri ikä- ja asiakasryhmät laaja-alaisesti. Sinfonisen ohjelmiston ohella se tarjoaa kuulijoilleen myös mm. kamarimusiikkia ja viihdekonsertteja monimuotoisissa produktioissa.

Yleisö- ja taidekasvatustyö on jatkuva osa Kuopion kaupunginorkesterin toimintaa: Suomen 100-vuotisjuhlavuonna eli 2017 syntyneille kuopiolaislapsille toteutettu orkesterin toinen kummilapsiprojekti päättyi tammikuussa 2024, lisäksi orkesteri on aktiivisesti mukana yleisö- ja taidekasvatusprojekteissa (mm. Kuopion kaupungin Kulttuuripolku, Taidetestaajat ja kansainvälinen Saavutettavat orkesterit -hanke) sekä järjestää omia lapsille suunnattuja konsertteja.

Konsertit yhteistyössä muiden ammattiorkestereiden sekä -kuorojen kanssa eri puolilla Suomea sekä konsertit Kuopion alueella ja maakunnassa ovat myös tärkeä osa Kuopion kaupunginorkesterin toimintaa. Orkesteri on myös osallistunut vuosikymmenien ajan Kuopion Oopperan tuotantoon. Lisäksi orkesteri on tehnyt monivuotista yhteistyötä Savonlinnan Oopperajuhlien ja muiden festivaalien kanssa sekä tuottanut oopperaa yhteistyössä mm. Moskovan Novaja Operan kanssa.

 

Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestarina toimii vuoden 2023 alusta Eugene Tzigane. Atso Almila jatkaa orkesterin toisena kapellimestarina. Kuopion kaupunginorkesterin kunniakapellimestari on akateemikko Jorma Panula.

2021 Favorite - LL  ©-20207251_ HD.jpg

© Christine Ledroit-Perrin

Lucie Leguay

Kapellimestari Lucie Leguay tekee Suomen debyyttinsä Kangasniemen laulukilpailun finaalissa yhdessä Kuopion kaupunginorkesterin kanssa.


Vuoden 2023 Victoires de la Musique Classique "Révélation, Conductor" -palkinnon voittaja debytoi kaudella 2023/24 muun muassa Orchestre de Paris'n, Kölnin ja Leipzigin radion sinfoniaorkestereiden sekä Janáček Philharmonic Orchestran kanssa.

Lucie on johtanut orkestereita ympäri Eurooppaa ja johtaa säännöllisesti Lillen ja Lyonin kansallisorkestereita, Münchenin sinfoniaorkesteria, Ensemble InterContemporain -kamariorkesteria, Genèven kamariorkesteria sekä Brysselin filharmonikkoja. Vuonna 2021 Lucie nimitettiin Ranskan radion filharmonisen orkesterin apulaiskapellimestariksi.

Lucien kuluvan kauden oopperatehtävistä Nizzan oopperassa mainittakoon Francis Poulencin Les Mamelles di Tirésias sekä Igor Stravinskyn Le rossignol.

Tuubakimalainen

Tuubakimalainen -lastenkonsertti. Konsertti jossa saa osallistua. Vuodesta 2003 ja pitkästi yli kolme tuhatta esitystä. Hangosta Nuorgamiin - Vaasasta Lieksaan.
Tuubakimalaisen konsertit ovat legenda jo eläessään. Konsertteja tehdään mitä moninaisimmissa paikoissa ja jokainen esitys kuitenkin ainutlaatuinen.

 

Tässä konsertissa ei tarvitse istua tuppisuuna paikallaan. Sen voimme kertoa jo ennakkoon.

Harri Lidsle, tuuba
Matti Hussi, piano
Erikoisvieraana Peter Engberg, ukulele

TUUBAKIMALINEN_HiRes.jpg
Nope_Rannalla2_insta.jpg

Nope

Oululainen Nope yhdistelee pelimanniperinnettä ja pop-estetiikkaa ehdasti omintakeisessa musiikissaan, joka on sekoitus uutta ja vanhaa suomalaista kansanmusiikkia. Kappaleissa yhdistyy eteerinen laulu ja herkistävät tarinat taitavaan viulusvengiin, jonka vaikutteet syntyvät niin suomalaisen kuin irlantilaisenkin kansanmusiikin rajapinnoilta.


Nopen tavoite on tuoda suomalainen kansanmusiikki helposti lähestyttäväksi ja kiinnostavaksi kaiken ikäisille. Keikkailemme aktiivisesti tanssi- ja musiikkitapahtumissa ympäri Suomen. Nope on tehnyt merkittävää yhteistyötä Oulun seudun kansantanssiyhdistyksien kanssa ja voittanut Vuoden kansantanssiyhtye -tittelin Polokkareiden kanssa v. 2018. Yhtyeen ensilevy julkaistiin v. 2022 (Kyllä) ja on kuunneltavissa Spotifyssa. Nope on kuitenkin parhaimmillaan livenä koettuna, sillä tämän bändin soitossa kuuluu hymy.

 

Nope on perustettu v. 2014, ja koostuu musiikin ammattilaisista.
Mikko Alanne, kontrabasso, laulu
Olli Seikkula, kitara, laulu
Virve Yli-Savola, haitari, laulu
Erja Pätsi, viulu, laulu

 

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Spotify

Johanna Rusanen-Kartano

Johanna Rusanen-Kartano on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi. Hän on täydentänyt opintojaan Berliinissä ja Wienissä. Johanna Rusanen on voittanut Timo Mustakallio-laulukilpailun 1995 ja Lappeenrannan valtakunnallisen laulukilpailun 1996. Vuonna 1997 hän vastaanotti Martti Talvela-stipendin ja vuosiksi 1998-2000 hänelle myönnettiin stipendi Berliinin Deutsche Operiin. Johanna Rusanen palkittiin Karita Mattila-palkinnolla vuonna 2001. Laulajanuransa ohella Johanna Rusanen toimii myös Siuntion Lauluakatemian taiteellisena johtajana ja opettaa Kangasniemen Musiikkiviikkojen Laulun Kesäakatemiassa.

johanna_rusanen_press2.jpg
Hällström Tuula.jpg

Tuula Hällström

Diplomipianisti Tuula Hällström on Kangasniemellä usein esiintyvä taiteilija. Hän on erikoistunut liediin ja kamarimusiikkiin, konsertoi aktiivisesti useiden laulajien kanssa ja on haluttu pianisti laulukilpailuissa, oopperaproduktioissa ja mestarikursseilla.
Hällström voitti Kangasniemen Musiikkiviikkojen Pieksämäen Poleenissa aikanaan vuosittain järjestämän Suomen ainoan liedpianistikilpailun kesällä 1999. Viulisti Anna Kahanpään kanssa hän voitti kamarimusiikkikilpailu Juvenalian. Soolopianistina hän on menestynyt Ilmari Hannikainen- ja Helmi Vesa-pianokilpailussa.
Opintonsa Tuula aloitti Länsi-Helsingin Musiikkiopistossa opettajanaan mm. Collin Hansen, jonka kanssa yhteistyö jatkui myös Sibelius-Akatemiassa. Keväällä 2003 hän suoritti pianodiplominsa erinomaisin arvosanoin, opettajanaan professori Erik T. Tawaststjerna. Mestarikursseilla opettajina ovat olleet mm. Konstantin Bogino ja Ralf Gothóni, ja lied-musiikkia hän on opiskellut Collin Hansenin lisäksi mm. Gustav Djupsjöbackan, Ilmo Rannan ja Eero Heinosen johdolla.
Tuula on esiintynyt Suomessa mm. Savonlinnan Oopperajuhlilla, Espoon Urkuyö ja Aaria-festivaalilla, Mäntän Musiikkijuhlilla, Kangasniemen Musiikkiviikoilla, Tuusulanjärven Kamarimusiikissa ja Naantalin Musiikkijuhlilla. Muista maista mainittakoon Ruotsi, Viro, Puola, Britannia, Unkari, Japani ja USA.

Helsingin filharmoninen kuoro

Helsingin filharmoninen kuoro (HFK), perustettu vuonna 2007, on vakiinnuttanut asemansa yhtenä Suomen johtavista suurkuoroista. Kuoro tunnetaan rohkeista ohjelmistovalinnoista, ilmaisuvoimasta ja metallikkaasta soinnista.


Viime vuosien ohjelmistoon kuuluvat muun muassa Verdin, Mozartin ja Brahmsin Requiem, Klamin Psalmus ja Orffin Carmina Burana. Kuoro on nähty myös ooppera- ja operettiproduktioissa heittäytymässä milloin Puccinin Turandotin (2020, 2023), Lehárin Giudittan (2019), Verdin Don Carloksen (2018) tai Bernsteinin Candiden (2018, 2022) kuorokohtauksiin. Syksyllä 2023 HFK vieraili Suomen kansallisoopperan ja -baletin produktiossa Messa da Requiem.

​​

HFK on tehnyt yhteistyötä lukuisten orkesterien kanssa, mm. Vaasan kaupunginorkesteri, Kirkkonummen kamariorkesteri, Pori Sinfonietta, Helsinki Sinfonietta, Ylioppilaskunnan soittajat ja Suomen kansallisoopperan ja -baletin orkesteri. Yhdessä RSO:n kanssa HFK säesti maailmankuulua bassobaritoni Bryn Terfeliä hänen Suomen konsertissaan (2011). Yhteiskonserteissa on esiinnytty myös esimerkiksi Kansallisoopperan kuoron, Mieskuoro Manifestumin ja Ilmajoen oopperakuoron kanssa.

 

Kuoro on vieraillut Heinäveden musiikkipäivillä (2017), Ilmajoen musiikkijuhlilla (2018), Joroisten musiikkipäivillä (2022), Kangasniemen musiikkiviikoilla (2022) ja Hamina Tattoossa (2023). Vuonna 2015 vierailukohteena oli Exporose Grasse Ranskassa. Kuoroa voi kuulla säännöllisesti myös Helsingin tuomiokirkon jumalanpalveluksissa. Lisäksi kuorolaisten muodostamat pienryhmät juhlistavat tilauksesta niin pienempiä kuin isompiakin tilaisuuksia.

 

HFK:n laulajat ovat musiikin opiskelijoita, ammattimuusikoita tai kokeneita laulun harrastajia. Kuoron taiteellisena johtajana on toiminut syksystä 2016 Jonas Rannila. Aikaisemmin taiteellisena johtajana ovat toimineet Hannu Norjanen (2007 - 2012) ja Dani Juris (2012 - 2016).

hkikuoro222 (1).jpg
Headshot.jpg

Armi Toivanen

Armi Toivanen on tunnettu rooleistaan niin televisiossa, elokuvissa kuin teatterinlavoilla. Helsingissä asuva näyttelijä on nykyään myös koulutettu näyttelijäntyön tekniikan opettaja ja opettaa mm. Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen opiskelijoita.

Jonas Rannila

Kapellimestari-kuoronjohtaja Jonas Rannila on tämän hetken kysytyimpiä oopperakapellimestareita Suomessa. Rannila toimii Opera BOXin musiikillisena johtajana ja Helsingin filharmonisen kuoron sekä mieskuoro Manifestumin taiteellisena johtajana. Hänen repertuaarinsa musiikkiteatterin ja kuoro-orkesteriteosten kapellimestarina on maamme laajimpia.

Jonas Rannila Parempi Resoluutio.webp
koivisto juhani.jpg

Juhani Koivisto

Juhani Koivisto muistaa ensimmäisestä lapsuuden teatterikokemuksestaan vain, että se oli pitkästyttävä. Kun hän 50 vuotta myöhemmin pääsi Suomen kansallisoopperan päädramaturgina tekemään minioopperoita päiväkoti-ikäisille, oli selvää, että kenellekään ei saisi jäädä muistoa tylsästä esityksestä. Käsikirjoituksessa, musiikin sovituksessa, ohjauksessa ja visualisoinnissa pitää olla väriä, vauhtia, hauskuutta ja vähän jännitystäkin. Yleisön on myös päästävä osallistumaan.

 

Tällä periaatteella on tehty puolituntiset versiot Taikahuilusta, Sevillan parturista, Tuhkimosta, Carmenista ja Reininkullasta. Ensimmäisen ja toivottavasti innostavan oopperaelämyksensä ovat näissä kokeneet jo tuhannet lapset.

Jukka Ristolainen &
Maija Tuomi

Tanssitaiteilijat Jukka Ristolainen ja Maija Tuomi ylläpitävät Kokko1721 taiteilijaresidenssiä Kangasniemellä. Heidän työskentelynsä huomioitiin kahdesti vuonna 2021; Kangasniemen kunnan kulttuuripalkinnolla sekä Koittilan kyläseuran tunnustuspalkinnolla.

 

Jukka Ristolainen on toiminut vapaana tanssitaiteilijana valmistuttuaan
Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitokselta vuodesta 2002 lähtien. Työskentelyn ytimessä on tanssin luontosuhde niin maaseutu- kuin kaupunkiympäristössä sekä uusien yleisöjen löytäminen.  Hänet on palkittu pitkäjänteisestä ja tinkimättömästä taiteellisesta työskentelystä Etelä-Savon taiteen edistämiskeskuksen taidepalkinnolla vuonna 2014. Ristolainen työskentelee valtion 1-vuotisella taiteilija-apurahalla vuonna 2024.

Maija Tuomi valmistui tanssitaiteilijaksi Labanista, Lontoosta vuonna 2008 ja filosofian
maisteriksi / tanssintutkimus Tampereen yliopistosta vuonna 2013. Hän on työskennellyt laaja-alaisesti esiintyjänä, koreografina ja kirjoittajana vuodesta 2008 lähtien kotimaassa ja kansainvälisesti. Hänen työnsä keskiössä on olemisen liike sekä tanssin värit.

tanssia kukille.jpeg
bottom of page