Kangasniemen
Musiikkiviikot

Esiintyjät 2018

MIKKO FRANCK

Mikko Franck on ollut Kangasniemen Musiikkiviikkojen taiteellinen johtaja ja laulukilpailun tuomariston puheenjohtaja vuodesta 2003. Vuosina 2002-2007 Franck toimi Belgian Kansallisorkesterin musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Vuosina 2006-2013 hän työskenteli Suomen Kansallisoopperan ylikapellimestarina ja vuodet 2008-2013 myös Oopperan taiteellisena johtajana.

Mikko Franck aloitti uransa kapellimestarina vain 17-vuotiaana ja on sen jälkeen johtanut mm. Berliinin, Los Angelesin, Lontoon, New Yorkin ja Wienin filharmonikkoja sekä Chicagon ja Tokion sinfoniaorkestereita. Oopperaa hän on johtanut mm. New Yorkin Metropolitanissa, Lontoon Covent Gardenissa ja Wienin valtionoopperassa. Ranskan radion filharmonisen orkesterin musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina Franck aloitti syksyllä 2015.

 

Lotta Emanuelsson

Kangasniemen laulukilpailun juontaja Lotta Emanuelsson (s. 1971) on pianisti ja musiikkijournalisti. Hänen päätyönsä on tällä haavaa Yleisradiossa konserttituotantojen ja laulumusiikin parissa. Muusikkona Lotta Emanuelssonia kiinnostaa erityisesti lied ja kamarimusiikki. Kangasniemellä hän on esiintynyt laulajien pianistina vuosien varrella moneen otteeseen sekä voittanut Poleenin liedpianistikilpailun vuonna 2002.

 

Hans-Otto Ehrström

Hans-Otto Ehrström (s. 1972) aloitti pianonsoiton opintonsa Lohjan musiikkiopistossa. Opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1987. Vuosina 1996-97 hän opiskeli Lyonin konservatoriossa ja solistidiplomin hän suoritti erinomaisin arvosanoin 1998.

Aikaisin alkanut kiinnostus laulumusiikkiin on palkittu voitolla Kangasniemen Musiikkiviikoilla Poleenin liedpianistikilpailussa kahdesti. Niinikään ensimmäisissä Pentti Koskimies - liedkilpailussa hänelle myönnettiin laulajaparinsa kanssa ensimmäinen palkinto. Virallisena säestäjänä hän on toiminut kaikissa suuremmissa suomalaisissa laulukilpailuissa.

1998 - 2000 Ehrström työskenteli Zürichin kansainvälisessä oopperastudiossa korrepetiittorina. Vuodesta 2000 hän on toiminut samassa virassa Suomen Kansallisoopperassa sekä vuodesta 2003 myös Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Solistina, kamari- sekä liedpianistina Ehrström on esiintynyt useimmissa Euroopan maissa sekä Venäjällä, Grönlannissa ja Israelissa. Nauhoituksia eri kokoonpanoin radiolle ja televisiolle Suomessa, Unkarissa ja Kroatiassa. Hän on myös levyttänyt mm. Kuulan, Schubertin, Musorgskin sekä Sibeliuksen liedejä ja tehnyt nauhoituksia kamarimuusikkona.

Ilmari Räikkönen

Diplomipianisti Ilmari Räikkönen aloitti pianonsoiton opiskelun Hyvinkään musiikkiopistossa v.1982. Syksyllä 1993 opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa ja vuonna 1995 solistisella osastolla professori Liisa Pohjolan johdolla. Räikkönen suoritti pianonsoiton A-tutkinnon keväällä 2002 erinomaisin arvosanoin. Lied-musiikin alueella opettajina ovat olleet mm. professori Hartmut Höll, pianotaiteilijat Ilmo Ranta ja Gustav Djupsjöbacka sekä oopperalaulaja, professori Jorma Hynninen. 
 
Soolokonserttien lisäksi Ilmari Räikkönen konsertoi laulajien kanssa mm. Marika Krook, Johanna Rusanen, Jorma Hynninen, Markus Nieminen, Mika Pohjonen ja Ville Rusanen. Räikkönen on voittanut Pentti Koskimies lied-kilpailun v. 1999, Kangasniemen liedpianistikilpailun v. 2001 ja Erkki Melartin lied-duokilpailun yhdessä baritoni Ville Rusasen kanssa v. 2002. Räikkönen on esiintynyt Suomen lisäksi Euroopassa, USA:ssa ja Japanissa. Räikkönen toimii Sibelius-Akatemian laulumusiikinosaston tuntiopettajana.

 

Tuula Hällström


Diplomipianisti Tuula Hällström on erikoistunut liediin ja kamarimusiikkiin. Hän konsertoi aktiivisesti useiden eri laulajien kanssa ja on haluttu pianisti laulukilpailuissa, oopperaproduktioissa ja laulun mestarikursseilla.

Hällström voitti Pieksämäellä järjestettävän, Suomen ainoan lied-pianistikilpailun kesällä 1999. Viulisti Anna Kahanpään kanssa hän voitti kamarimusiikkikilpailu Juvenalian. Soolopianistina hän on saavuttanut toisen sijan Ilmari Hannikainen -pianokilpailussa, ja hänet palkittiin myös Helmi Vesa -kilpailussa.

Opintonsa Hällström aloitti Länsi-Helsingin Musiikkiopistossa opettajanaan mm. Collin Hansen, jonka kanssa yhteistyö jatkui myös Sibelius-Akatemiassa. Keväällä 2003 hän suoritti pianodiplominsa erinomaisin arvosanoin opettajanaan professori Erik T. Tawaststjerna. Mestarikursseilla Hällströmin opettajina ovat olleet mm. Konstantin Bogino ja Ralf Gothóni, ja lied-musiikkia hän on opiskellut Collin Hansenin lisäksi mm. Gustav Djupsjöbackan, Ilmo Rannan ja Eero Heinosen johdolla.

Tuula Hällström on esiintynyt Suomessa mm. Savonlinnan Oopperajuhlilla, Espoon Urkuyössä ja Aariassa, Mäntän Musiikkijuhlilla, Kangasniemen Musiikkiviikoilla, Tuusulanjärven Kamarimusiikissa ja Naantalin Musiikkijuhlilla. Muista maista mainittakoon Ruotsi, Viro, Puola, Britannia, Unkari, Japani ja USA.

MAIJU VAAHTOLUOTO

Mezzosopraano Maiju Vaahtoluoto on savonlinnalaislähtöinen laulaja, joka nauttii esiintyessään ooppera- sekä konserttilavoilla. Hän voitti ensimmäisen palkinnon Kangasniemen laulukilpailussa kesällä 2016.

Maijun opinnot musiikin parissa alkoivat nuorella iällä Savonlinnan Musiikkiopistossa, josta tie jatkui Savonlinnan Taidelukion Ooppera- ja musiikkiteatterilinjan kautta Kokkolaan Keski- Pohjanmaan Konservatorioon ja Centria Ammattikorkeakouluun, josta hän on valmistunut laulunopettajaksi vuonna 2013. Maijun aikaisempia laulunopettajia ovat olleet Tarja Pihlainen, Sirkka Haavisto sekä Annika Ollinkari. Tällä hetkellä Maiju viimeistelee maisteriopintojaan Sibelius-Akatemian laulumusiikin osastolla opettajanaan Ritva- Liisa Korhonen. Mestarikursseilla hän on saanut oppia mm. Anne Sofie von Otterilta, Helen Donathilta, Soile Isokoskelta sekä Mikko Franckilta.

Oopperakokemusta Maiju on kerännyt Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa vuosina 2008-2014 sekä useissa rooleissa ammatti- sekä opiskelijaproduktioissa Suomessa. Tuoreimmat oopperaroolit ovat Oberon Sibelius-Akatemian oopperan Kesäyön unelmassa ja Ruusa Opera Novan Gabriel, tule takaisin- kiertueproduktiossa  keväällä 2017. Syyskaudella 2017 Maiju debytoi Mozartin Taikahuilun 3. naisen roolissa Suomen Kansallisoopperassa.

Maiju Vaahtoluoto on laulanut myös monien oratorio- ja orkesteriteosten alttosolistina, mm. Mendelssohnin Eliaksessa, Rossinin Petite Messe Solennellessa ja Melartin 3. sinfoniassa.

Maijun laulajan polkua ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Selim Eskelinin säätiö sekä Urho ja Kaisu Kiukkaan säätiö.

JUHA HOSTIKKA JA DALLAPÉ

Vuonna 1925 perustettu Dallapé on Suomen merkittävin ja Euroopan vanhin koko ajan toiminnassa ollut viihdeorkesteri. Dallapé on tehnyt lukemattomasta määrästä suomalaisten lauluntekijöiden kappaleita ikivihreitä ja tuonut kansainväliset omien aikojensa huippuhitit kotimaisen yleisön kuultaviksi. Orkesterin suuret viihdekiertueet ovat kuuluneet sen toimintaan vuodesta 1931, jolloin Dallapé myös kasvatti kokoaan. Tähtisolisteja ja aikansa suosituinta ohjelmistoa orkesteri vei ympäri Suomen ja toi kaivattua viihdettä yleisölle idästä länteen ja pohjoisesta etelään. Dallapé on levyttänyt säännöllisesti toimintansa alusta asti ja tehnyt kotimaan lisäksi vierailuja myös ulkomaille.

Suomalaisen orkesteriviihteen suurnimet Bruno Laakosta Georg Malmsténiin ja Kauko Käyhköstä Rauno Lehtiseen ovat olleet Dallapén kantavia voimia, puhumattakaan Olavi Virrasta, joka toimi orkesterin kitaristina ja laulusolistina. Laatu ja ammattitaito otettiin Dallapéssa alusta asti hyvin vakavasti. Jo vuonna 1926 orkesteriin kiinnitettiin konservatorion käyneitä muusikoita ja vuonna 1933 perustetussa Dallapé-opistossa vanhemmat ja kokeneemmat muusikot siirsivät osaamistaan nuoremmille. Huomionarvoista on myös opetusohjelmassa olleet englannin kieli ja laulu, joita opetti aikakauden tähti Ansa Ikonen. Orkesterin toiminta on jatkunut yhtäjaksoisesti kesällä 1941 alkaneen jatkosodan aiheuttamaa kolmen vuoden hiljaisuutta lukuun ottamatta. Tuhansien nuorten miesten tavoin myös Dallapén jäsenet olivat tuolloin rintamalla.

Vuonna 2010 orkesterin johtoon ja laulusolistiksi astui laulua Sibelius-Akatemiassa ja saksofonin soittoa Oulunkylän Pop/Jazz-opistossa opiskellut  Juha Hostikka, joka on palauttanut Dallapé-orkesterin sen 1930-luvun loistoon. Huolella tehdyt viihdeorkesterisovitukset ja svengaava soitto kuuluvat edelleen Dallapén tavaramerkkeihin. Dallapén laatua ylläpitää nykykokoonpanossa 11 musiikin huippuammattilaista.

Juha Hostikka, tenori, Dallapé-orkesterin johtaja

Lähes 40 oopperaroolia laulanut Juha Hostikka on esiintynyt oopperalavoilla muun muassa Kansallisoopperassa, Savonlinna Oopperajuhlilla ja useissa muissa kotimaisissa oopperaproduktioissa sekä Proms-festivaaleilla Lontoossa.

Dallapé-orkesteri
Juha Hostikka, laulu
Anssi Nykänen, rummut
Harri Rantanen, basso
Tomi Vartiainen, kitara
Niko Kumpuvaara, harmonikka
Mauri Saarikoski, viulu
Arttu Takalo, ksylofoni
Petri Puolitaival, alttosaksofoni
Heikki Pohto, tenorisaksofoni
Tero Lindberg, trumpetti
Antti Rissanen, pasuuna ja tuuba 

www.dallape.fi 

MIMMIT

Pauliina Lerche laulu, harmonikka, kantele, tanssi

Hannamari Vallila laulu, viulu, melodika, minipiano, tanssi 

Mimmit on riemastuttavan hauska kahden sisaruksen muodostama lastenyhtye.

Mimmit pulppuavat laulua, tanssia ja puhetta ja saavat kuuntelijat taatusti hyvälle tuulelle. Yhtyeen ilmava luomusoundi on balsamia myös vanhempien korville.  Duon lavaenergia tempaa mukaansa niin lapset kuin aikuiset. Mimmit ovat kierrelleet keikkalavoilla ahkerasti kotimaan lisäksi Japanissa, Saksassa, Belgiassa, Hollannissa ja Ruotsissa . Mimmit ovat esiintyneet mm. Helsingin juhlaviikoilla Huvilateltassa, Flow -festivaalilla, Pori Jazz Kids  -festivaalilla, Suvisoitossa, Jyväskylän kesässä, Kotkan meripäivillä, Maailma kylässä päälavalla, Kaustisen päälavalla ja Korkeasaaren Kissojen yössä. Mimmien levy ”Ystävyys” valittiin vuoden lastenlevyksi 2017.


http://mimmit.com/ 

IIDA ANTOLA

Sopraano Iida Antola (s.1990) valmistui kuoronjohtajaksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2015 ja jatkoi sen jälkeen solistisiin lauluopintoihin Berliinin Universität der Künste -korkeakouluun Elisabeth Werresin luokalle. Antolalla on diplomit sekä kuoronjohdosta, pianonsoitosta että laulusta.

Syksyllä 2017 Antola debytoi Suomen Kansallisoopperassa Paminan roolissa Mozartin Taikahuilussa. Hänen muihin oopperarooleihinsa kuuluvat mm. Clorinda (Rossini: La Cenerentola), Dido (Purcell: Dido and Aeneas) ja Poppea (Monteverdi: Poppean kruunaus). Antola on laulanut solistina useissa oratorioteoksissa (mm. Händelin Messias, Mozartin Requiem, Haydnin Vuodenajat ja Pergolesin Stabat Mater) ja konsertoinut resitaalein Bukarestin Ateneumissa, Ploiestin Filharmoniassa, Würzburgin Mozart-juhlilla sekä Crescendo-festivaaleilla Berliinissä. Antola on myös kokenut nykymusiikin esittäjä ja Sulasol on julkaissut joitain hänen sävellyksiään.

Antola on vuoden 2017 Kangasniemen laulukilpailun voittaja ja hänet palkittiin 2. palkinnolla vuoden 2017 kansainvälisessä Paula Salomon-Lindberg Lied-kilpailussa Saksassa. Kesällä 2015 hän oli paitsi Timo Mustakallio -laulukilpailun finalisti, myös Tampereen Sävel -katselmuksen "Vuoden nuori kuoronjohtaja". 

 

ERICA BACK 

Mezzosopraano Erica Back on kotoisin Närpiöstä, Etelä-Pohjanmaalta. Hän on monipuolinen laulaja, yleisöltä ja kriitikoilta arvostettu lämminsointisesta äänestään ja ilmaisukyvykkyydestään. Oopperadebyyttinsä hän teki Suomen Kansallisoopperassa 2016 Mozartin Taikahuilun toisena naisena. Sen jälkeen hän on debytoinut sekä Tukholman Confidencen-teatterissa Vaasa Baroquessa, Tampereen oopperassa että Savonlinnan oopperajuhlilla. Hän on viime vuosina tehnyt rooleja kuten muun muassa Dorabella (W. A. Mozart: Così fan tutte), Cherubino (W. A. Mozart: Figaron häät), Orlofsky (J. Strauss: Lepakko), Serafina Suomi (O. Kortekangas: Veljeni vartija), Ruggiero (G. F. Händel: Alcina) ja Siebel (C. Gounod: Faust).
Oopperagenren ohella lied- ja oratoriomusiikki ovat erityisen lähellä Erican sydäntä. Hän on laulanut alttosolistina eri kuorojen ja orkesterien kanssa monissa eri oratorioteoksissa kuten muun muassa Rossinin Petite messe solennelle, Bachin Jouluoratorio ja pääsiäispassiot, Händelin Dixit Dominus ja Respighin messu Lauda per la Natività del Signore.
Liedlaulajana hän on usein tehnyt yhteistyötä pianistit Aura Gon, Kristian Attilan ja Folke Gräsbeckin kanssa. Tunnustuksena monipuolisuudestaan Erica on useita kertoja ollut palkinnonsaajana eri laulukilpailuissa, viimeisenä saavutuksena jaettu 2. sija Lappeenrannan laulukilpailuissa 2016. Lisäksi hänelle on myönnetty erilaisia stipendejä ja kulttuuripalkintoja; esimerkiksi musiikkikorkeakoulu Mozarteumin kesäakatemialla 2017 Salzburgissa ja keväällä 2017 Svenska Folkskolans Vänner:in (SFV) jakaama Caj Ehrstedt -palkinto.
Erica valmistui vuonna 2016 Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta Monica Groopin johdolla. Aikaisemmin hän opiskeli sekä Piteåssa Ruotsissa että Kokkolassa. Erican musiikilliseen taustaan liittyy myös käyrätorven soittoa.

 www.ericaback.com


MAARJA PLINK 

Diplomipianisti Maarja Plink valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmasta vuonna 2009 ja korrepetition koulutusohjelmasta vuonna 2013. Lisäksi hän on täydentänyt opintojaan Berliinin Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulussa.

Maarja Plink on voittanut Juvenalia -kamarimusiikkikilpailun v. 2001 ja kansainvälisen Tiit Kuusik -liedkilpailun v. 2011 Virossa.

Maarja Plink on toiminut korrepetiittorina Suomen Kansallisoopperassa, Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa sekä maakuntaoopperoissa.

ANU ONTRONEN

Mezzosopraano Anu Ontronen valmistui kesällä 2016 Wienin musiikkiyliopiston oopperaluokalta ja työskenteli kaudella 2016/17 Suomen Kansallisoopperassa solistiharjoittelijana rooleinaan mm. Mozartin Figaron häiden Marcellina ja Wagnerin Lentävän Hollantilaisen Mary. Ontrosen aikaisempia rooleja ovat mm. Mozartin Taikahuilun 3. nainen (Metropolia AMK),Rossinin Il viaggio a Reimsin Melibea (MDW) sekä Verdin Falstaffin Mrs Quickly (MDW).
Ontronen aloitti laulutunnit Savonlinnan Taidelukiossa Chieko Okabe-Silvastin oppilaana. Anu valmistui laulupedagogiksi vuonna 2011 Oulun seudun ammattikorkeakoulusta opettajinaan Airi Tokola ja Sari Hourula ja aloitti samana vuonna muusikon opinnot Metropolia AMK:ssa opettajanaan Sirkku Wahlroos-Kaitila.
Anu Ontronen sijoittui jaetulle toiselle sijalle Lappeenrannan laulukilpailuissa 2016 ja voitti kesällä 2014 Kangasniemen laulukilpailujen jaetun 1. sijan.Ontronen on Matti Salmisen säätiön vuoden 2011 stipendiaatti ja Suomen Wagner-seuran vuoden 2017 stipendiaatti. Lisäksi Ontrosta on tukenut Suomen Kulttuurirahaston keskusrahasto sekä Etelä-Savon Kulttuurirahasto.

 

SIRKKA LAMMINEN

Sopraano Sirkka Lamminen on lunastanut paikkansa Suomen klassisen musiikin kärkilaulajien joukossa. Sirkka Lamminen on vieraillut päärooleissa mm. Suomen Kansallisoopperassa, Zürichin ja Bernin oopperataloissa, Rooman oopperassa, Hampurin valtionoopperassa, Opéra de Baugéssa Ranskassa ja Viron Kansallisooppera Estoniassa. Sirkka Lamminen on vieraillut solistina myös kotimaisten oopperayhdistysten produktioissa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Sirkka Lamminen työskentelee oopperalaulajana ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun lehtorina. Sirkka Lamminen esiintyy lisäksi säännöllisesti orkesterien ja kuorojen solistina kotimaassa ja ulkomailla. Hän on saanut kiitosta laulutekniikkansa erinomaisesta hallinnasta ja musiikillisesta huippuosaamisestaan sekä älykkäästä lavatyöskentelystä ja ihmisläheisestä esiintymistyylistään. 

Sirkka Lammisen repertuaariin kuuluu kaikkiaan noin 40 oopperaroolia, pääasiassa lyyrisen ja dramaattisen koloratuurisopraanon sekä lyyrisen sopraanon rooleja. Sirkka Lammisella on lisäksi monipuolinen kirkkomusiikki- ja yksinlauluohjelmisto. 

Sirkka Lamminen toimii Alavudella järjestettävän Toivo Kuula -laulukilpailun taiteellisena johtajana. Hänet on palkittu mm. Kangasniemen ja Lappeenrannan laulukilpailuissa, Jean Sibelius -, Timo Mustakallio- ja Vox Unica -laulukilpailuissa. Hänelle on myönnetty Alavuden kaupungin kulttuuripalkinto.

 

MIA HEIKKINEN


Sopraano Mia Heikkinen valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi erinomaisin arvosanoin keväällä 2009 pääaineenaan oopperalaulu. Hän on lisäksi valmistunut musiikkipedagogiksi Turun AMK:n musiikkiakatemiasta vuonna 2008. Hänen opettajiaan ovat olleet mm. Aulikki Eerola, Eeva-Liisa Saarinen ja Outi Kähkönen. Mestarikursseilla häntä ovat opettaneet esimerkiksi Marit Sauramo, Jeffrey Goldberg ja Eva Blahová. Hän on myös opiskellut lied- ja barokkimusiikkia sekä improvisaatiota ja improvisaatio-oopperaa. Hän kuuluu perustajajäsenenä suomalaiseen oopperaimprovisaatioon erikoistuneeseen Improa! –ryhmään. 

Mia Heikkinen on Kangasniemen laulukilpailun 2007 voittaja. Vuonna 2008 hän sijoittui toiseksi Lappeenrannan laulukilpailun naisten sarjassa ja samana vuonna hänet palkittiin Blonden roolilla Mozartin oopperassa Die Entführung aus dem Serail kansainvälisessä Kammeroper Schloss Rheinsbergin laulukilpailussa. Vuonna 2011 hän sai neljännen palkinnon kansainvälisissä Jean Sibelius -laulukilpailuissa Järvenpäässä. Heikkinen on myös saanut tunnustusta useiden apurahojen muodossa Taiteen edistämiskeskukselta, Espoon kulttuurilautakunnalta, Suomen Kulttuurirahastolta, Pro Opera ry:n, Jenny ja Antti Wihurin, Alfred Kordelinin sekä Matti Salmisen säätiöstä. 

Heikkinen debytoi Suomen Kansallisoopperassa kaudella 2008-2009  ja on siitä lähtien vieraillut siellä säännöllisesti. Kansallisoopperan rooleihin kuuluu Weberin Paholaisen palkka-ampujan Morsiusneito, Mozartin Taikahuilun Papagena, Mozartin Figaron häiden Barbarina, Donizettin Lemmenjuoman Giannetta, Janácekin Jenufan Jano ja Debussyn Pelléas ja Mélisande-oopperan Yniold. Heikkinen on vieraillut myös muunmuassa Sibelius-Akatemian oopperaluokan oopperaproduktioissa, Ilmajoen ja Lemin musiikkijuhlilla, Tampereen, Kouvolan ja Vaasan oopperassa, Turun ja Seinäjoen kaupunginteatterissa, Ooppera Skaalassa ja Noa-oopperafestivaaleilla Vilnassa. Sibelius-Akatemian myöntämän ensikonsertin hän antoi keväällä 2011. 

Heikkinen pitää säännöllisesti liedresitaaleja pitkäaikaisen pianistinsa Salla Karakorven kanssa ja on laulanut kuorojen ja orkestereiden solistina mm. teoksissa Saint-Saënsin ja J.S. Bachin Jouluoratorio, Faurén, Mozartin ja Rutterin Requiem, Mahlerin IV-sinfonia, Brahmsin Ein Deutsches Requiem, Haydnin Grosse Mariazeller Messe, Rossinin Petite Messe Solennelle, Händelin Messias ja J.S. Bachin Johannes-passio, Pääsiäisoratorio ja H-mollimessu. Heikkinen on myös kysytty sopraanosolisti nuorten suomalaisten nykysäveltäjien teoksissa ja on kantaesittänyt mm. Miika Hyytiäsen, Ville Raasakan, Maija Hynnisen, Markku Klamin, Lauri Mäntysaaren ja Adam Világin sävellyksiä Suomessa, Englannissa, Norjassa ja Saksassa.

 

MIINA-LIISA VÄRELÄ

Miina-Liisa Värelä, sopraano, voitti Kangasniemen laulukilpailun vuonna 2009 ja Mustakallio kilpailun vuonna 2011. Hän debytoi Suomen Kansallisoopperassa vuonna 2011 Ortlinden roolissa Wagnerin oopperassa Valkyyria. Ulkomaan debyyttinsä Miina-Liisa lauloi Liettuan Kansallisoopperassa Lohengrinin Elsana, jota hän lauloi kausilla 2013-2015. Tästä lähtien hän on enenemissä määrin työskennellyt Euroopassa eritoten Strauss ja Wagner roolien parissa. Kuluvalla kaudella hän debytoi Linzissä menestyksekkäästi Färberinin roolissa Straussin oopperassa Nainen ilman varjoa. Roolisuoritus sai ylistävät kritiikit ja poiki useita lisäkiinnityksiä. Keväällä 2018 Miina-Liisa laulaa Sieglinden roolin Odensen uudessa Ring-produktiossa. Yksi hänen tärkeimmistä rooleistaan on ollut Lentävän Hollantilaisen Senta, jota hän on laulanut mm. Bremenin, Lyypekin ja Vilnan oopperataloissa.  Miina-Liisan muita rooleja ovat olleet mm. Rosalinde (Lepakko), Jenufa, Emilia Marty (Tapaus Makropulos), Chrysotemis (Elektra), Ariadne (Ariadne auf Naxos), Leonora (Trubaduuri), Lumi- Norppa (Norppa-ooppera), 1. Nainen (Taikahuilu) jne.

Hän on laulanut mm. Savonlinnan oopperajuhlien, Aarhus sinfonian, Odense Sinfonian,  RSO:n, HKO:n, Oulu Sinfonian, Turku Filharmonian, Tampere Filharmonian, Luosto Classicin yms. solistina.

Miina-Liisaa ovat tukeneet mm. Suomen Kulttuurirahasto, Wihurin säätiö sekä Matti Salmisen -säätiö. Hän oli Suomen Wagner seuran Bayreuth-stipendiaatti vuonna 2016. Värelä valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta erinomaisin arvosanoin v. 2013.

 

 

PAULIINA LINNOSAARI

Oopperalaulaja Pauliina Linnosaaren ura alkoi Kangasniemen  Laulukilpailujen voitosta 2008. Voittoa seurasi kahden vuoden  solistiharjoittelijan paikka Matti Salminen -säätiön tukemana Suomen Kansallisoopperassa, jossa hän on sittemmin vieraillut vakituisesti.
 Kulunut kausi 2017-18 on ollut käänteentekevä Linnosaaren uralla. Hän työskentelee nykyään vakituisena solistina Saarländisches Staatstheaterissa Saarbrückenissä, Saksassa. Kausi on ollut täynnä onnistuneita roolidebyyttejä: Mathilde (Rossini: Guillaume Tell), Mimì  (Puccini: La Bohème), sekä kriitikkojen ylistämät Strauss-roolit: Chrysothemis (Elektra) Theater Baselissa ja ennen kaikkea Salomen nimirooli Saarbrückenissä. Savonlinnan oopperajuhlilla Linnosaari debytoi tänä kesänä Desdemonan roolissa Verdin Otellossa. Ensi kaudella 2018-19 Linnosaaren rooleja Saarbrückenissä ovat Marietta/Marie (Korngold:Die Tote Stadt), Medée (Cherubini) ja Marschallin (Strauss:Der Rosenkavalier), sekä Leonore (Beethoven:Fidelio) Theater Chemnitzissä.
 Linnosaari palkittiin kansainvälisen Gerda Lissner -laulukilpailun Wagner-sarjan kannustuspalkinnolla 2016. Hänellä on ollut ilo ja  kunnia työskennellä mm. kapellimestarien Esa-Pekka Salonen, Mikko Franck, Hannu Lintu, Sébastien Rouland, Nicholas Milton ja Erik Nielsen kanssa.

 

SIRKKA PARVIAINEN

Oopperalaulaja Sirkka Parviainen on valmistunut Sibelius Akatemiasta vuonna 1999 erinomaisin arvosanoin. Hän opiskeli laulua professori Liisa Linko-Malmion ja oopperalaulaja Ritva Auvisen johdolla ja piti ensikonserttinsa vuonna 2000.

Suomen kansallisoopperassa Parviainen debytoi vuonna 1999 Taikahuilun Ensimmäisenä Naisena. Hän on esiintynyt monissa Suomen maakuntaoopperoissa, sekä oratoriossa ja orkestereiden solistitehtävissä. Hänen merkittävimpiä roolejaan ovat mm. Figaron häiden Kreivitär, Albert Herringin Lady Billows, La Bohemen Mimi, Carmenin Micaela, Cosi fan tutten Fiordiligi, Viimeisten kiusausten Riitta, Taikahuilun Pamina sekä ensimmäinen nainen ja Pagliaccin Nedda. Vuodesta 2000 alkaen hän on vieraillut myös Saksan oopperataloissa, sekä solistina oratorioissa ja konserteissa ympäri Eurooppaa.

Parviainen toimi Lahden Amk:ssa laulun lehtorina 2003-2013, ja vuonna 2013 hänet valittiin laulutaiteen lehtoriksi Sibelius-Akatemiaan. Parviainen on myös Sibelius -Akatemian klassisen laulumusiikkiosaston ainejohtaja. Parviainen opettaa myös mestarikursseilla Suomessa ja ulkomailla.

Hän on saanut ensimmäisen palkinnon Kangasniemen laulukilpailuissa v. 1996 sekä Pentti Koskimies Lied- ja yksinlaulukilpailuissa vuosina 1993 sekä 1996. Kansainvälisissä laulukilpailuissa, mm. Wienin Belvederessä sekä Koreassa hän on menestynyt. Hänen laulurepertuaarinsa koostuu sekä klassisesta ja modernista että rytmimusiikista.

 

RIIKKA HAKOLA 

Sopraano Riikka Hakolan ura laulajattarena pääsi kunnolla alkuun, kun hän vuonna 1987 voitti Kangasniemen laulukilpailun 1. sekä 1988 Timo Mustakallio-kilpailun 2. palkinnon. Hän on suorittanut Sibelius- Akatemiassa musiikin maisterin tutkinnon ja opiskellut laulua lisäksi lukuisilla mestarikursseilla sekä yksityisesti Lontoossa, Berliinissä, New Yorkissa ja Milanossa.
Hakolan oopperaohjelmistoon kuuluu yli 50 merkittävää roolia, kuten Donna Anna ja Donna Elvira (Don Giovanni), Anna Bolena, Fiordiligi (Cosi fan tutte), Adina (Lemmenjuoma), Nedda (Pajazzo), Rosalinde (Lepakko), Arabella, Michaela (Carmen), Rosina (Sevillan Parturi), Natasha (Sota ja Rauha), Juliette (Romeo et Juliette), Monica (Meedio), Mimi (La Boheme), Tosca, Desdemona (Otello), Chiang Ching (Nixon in China), Hanna Glawary (Iloinen Leski) ym.
Hakola debytoi Suomen Kansallisoopperassa 1990 Lucia di Lammermoorin nimiroolissa. Debyyttinsä jälkeen hän esiintyi Kansallisoopperan solistitehtävissä parinkymmenen vuoden ajan. Hakola tunnetaan erityisesti italialaisten oopperoiden vahvana tulkitsijana.
Riikka Hakolan kenties kuuluisin oopperarooli on La Traviatan Violetta, jota hän on esittänyt Suomen Kansallisoopperan lisäksi kymmenessä muussa maassa mm. Tukholman ja Kööpenhaminan Kuninkaallisissa Oopperoissa, Oslon Kansallisoopperassa sekä Bolshoissa Moskovassa. Savonlinnan Oopperajuhlilla Hakolan rooleja ovat olleet mm. Hilda Rautavaaran Aleksis Kivessä, Onerva Heinisen Veitsi-oopperassa, Erste Dame Taikahuilussa sekä Marzelline Fideliossa. Suomalaisista oopperoista mainittakoon Melartinin Aino, Crusellin Pieni Orjatar. Tikan Frieda ja Kyllösen Tango-Solo ovat sävelletty erityisesti hänen äänelleen.
2018 hän esiintyi Tampereen Biennalessa Fageruddin Silvia ja minä-oopperan Silviana. Donna Annan rooli on vienyt Hakolaa Suomen Kansallisoopperan lisäksi Düsseldorfin, Bonnin ja Riian oopperataloihin sekä Baltimoren ja Washingtonin oopperoihin. Vuonna 2002 New Yorkin Metropolitan kutsui Hakolan Prokofievin Sota ja Rauha -oopperan Natashaksi.
Riikka Hakola on esiintynyt ooppera- ja musiikkifestivaaleilla mm. Garsingtonissa, Macaossa, Bayreuthissa, Splitin Kesässä, Rio de Janeirossa, Al Bustan festivaalilla Beirutissa, Mosanin kesäfestivaalilla Belgiassa, Maria Biesu -festivaalilla Moldovassa sekä lukuisilla suomalaisilla festivaaleilla mm. Kuhmossa, Ilmajoella ja Turun musiikkijuhlilla. Vuonna 2012 hänet valittiin vuoden taiteilijaksi Lohjan Tenoripäiville. Hakolalla on ollut kysyntää myös lied- ja orkesterikonserttien solistina. Hän on esiintynyt konserteissa paitsi eri puolilla Eurooppaa myös mm. Kiinassa, Venäjällä, Singaporessa, Brasiliassa ja Yhdysvalloissa. Hakola on esiintynyt useimpien suomalaisten orkesterien ohella mm. Düsseldorfin Sinfonikkojen, Leipzigin MDR-sinfoniaorkesterin, Rheinland-Pfalz Staatsphilharmonien, Slovakian Radion sinfoniaorkesterin, Lontoon Barbican Centerissä LSSO:n, Budapestin Sinfoniaorkesterin, Oslon Radion Sinfoniaorkesterin, Själlannin Sinfoniaorkesterin, Gävlen Sinfoniaorkesterin, I Virtuosi di Pragan, Primavera Kamariorkesterin ja Moskovan Filharmonikkojen vieraana.
Hän on esiintynyt omin lauluresitaalein Suomen lisäksi mm. Englannissa, Islannissa, Venäjällä, Belgiassa, Libanonissa, Israelissa, Espanjassa, Saksassa, Slovakiassa, Unkarissa ja Sloveniassa. Hakola on esiintynyt Suomen ulkoministeriön “Kulttuurilähettiläänä” eksoottisissakin maissa kuten Kazakstan, Uzbekistan ja Turkmenistan sekä Yhdysvalloissa, Eestissä, Saksassa,Venäjällä ja Englannissa. Vuonna 2003 Hakola esiintyi Hartwall-Arenalla yhdessä tähtitenori Placido Domingon kanssa.
Riikka Hakola on levyttänyt sekä uutta että vanhaa musiikkia. Suomen Yleisradion ja TV 2:n televisiofilmatisoinneista mainittakoon Offenbachin Orfeus Manalassa (Eurydike) ja Weillin Mahagonny (Jenny), mikä myös voitti 1. palkinnon BANFF-kilpailussa Kanadassa. Marikki Hakolan lyhytelokuvassa hän esittää “Luonnottaren” osan Sibeliuksen sinfonisessa runossa.
Hakola on kantaesittänyt suomalaisten säveltäjien teoksia, mm. Hämeenniemi: Lintu ja Tuuli,

 

 ANNI LAUKKANEN

Diplomipianisti Anni Laukkanen on erikoistunut liediin ja kamarimusiikkiin. Hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian pianomusiikin osastolta keväällä 2014 ja aloitti tämän jälkeen liedpianistin opintonsa Berliinissä Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulussa prof. Wolfram Riegerin luokalla, soittaen päättökonserttinsa keväällä 2017 erinomaisin arvosanoin. Vuodesta 2016 hän työskentelee prof. Elisabeth Werresin laululuokan säestäjänä Berliinin Universität der Künste -taideyliopistossa.


Vuosien varrella Anni Laukkanen on opiskellut pianonsoittoa mm. Tuija Hakkilan, Ilmo Rannan, Juhani Lagerspetzin ja Erik T. Tawaststjernan johdolla. Lukuvuoden 2012-13 Laukkanen vietti vaihto-oppilaana Pariisin konservatoriossa Claire Desertin luokalla. Hän on lisäksi syventänyt osaamistaan useilla mestarikursseilla opettajinaan mm. Eero Heinonen ja Laurent Cabasso. Liedissä omien opettajien lisäksi ohjaajina ovat toimineet mm. Eric Schneider, Thomas Quasthoff, Robert Holl, Graham Johnson, Rudolf Jansen ja Jeff Cohen.

Anni Laukkanen konsertoi säännöllisesti liedpianistina, solistina ja kamarimuusikkona niin Suomessa, nykyisessä kotimaassaan Saksassa, kuin muuallakin Euroopassa. Hän sijoittui Pariisissa vuoden 2015 Nadia et Lili Boulanger -liedkilpailujen finaaliin. Lisäksi keväästä 2016 lähtien hän on yksi Berliinin Yehudi Menuhin “Live Music Now” -säätiön stipendiaateista.