Kangasniemen
Musiikkiviikot


Mikko Franck

Mikko Franck on ollut Kangasniemen Musiikkiviikkojen taiteellinen johtaja ja laulukilpailun tuomariston puheenjohtaja vuodesta 2003. Vuosina 2002–2007 Franck toimi Belgian Kansallisorkesterin musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Vuosina 2006–2013 hän työskenteli Suomen Kansallisoopperan ylikapellimestarina ja vuodet 2008-2013 myös Oopperan taiteellisena johtajana.
Mikko Franck aloitti uransa kapellimestarina vain 17-vuotiaana ja on sen jälkeen johtanut mm. Berliinin, Los Angelesin, Lontoon, New Yorkin ja Wienin filharmonikkoja sekä Chicagon ja Tokion sinfoniaorkestereita. Oopperaa hän on johtanut mm. New Yorkin Metropolitanissa, Lontoon Covent Gardenissa ja Wienin valtionoopperassa. Ranskan radion filharmonisen orkesterin musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina Franck aloitti syksyllä 2015 ja vuodesta 2017 lähtien Accademia Nazionale di Santa Cecilia –orkesterin päävierailijana.

(Kuva: Heikki Tuuli)

 

 

 Lotta Emanuelsson

Kangasniemen laulukilpailun juontaja Lotta Emanuelsson  on pianisti ja musiikkijournalisti. Hänen päätyönsä on tällä haavaa Yleisradiossa konserttituotantojen ja laulumusiikin parissa. Muusikkona Lotta Emanuelssonia kiinnostaa erityisesti lied ja kamarimusiikki. Kangasniemellä hän on esiintynyt laulajien pianistina vuosien varrella moneen otteeseen sekä voittanut Poleenin liedpianistikilpailun vuonna 2002.

 

Helsingin filharmoninen kuoro

Helsingin filharmoninen kuoro  vakiinnutti 10-vuotisjuhlavuotenaan 2017 asemansa yhtenä Suomen johtavista suurkuoroista. Mediassa huomioitiin kuoron rohkeat ohjelmistovalinnat, metallikas sointi ja ilmaisuvoima. Juhlavuoden ohjelmistossa oli mm. parhaita kuorokohtauksia oopperoista, Verdin ja Mozartin Requiem, Klamin Psalmus sekä dramatisoitu versio Brittenin Saint Nicolas -kantaatista. 2018 kuoro panosti näyttämötyöskentelyyn kolmessa suurproduktiossa: Carmina Burana, Candide sekä Don Carlos. Kuoro on vieraillut myös Heinäveden ja Ilmajoen musiikkijuhlilla. HFK on viime vuosina tehnyt orkesteriyhteistyötä lukuisten orkesterien kanssa, mm. Vaasan kaupunginorkesteri, Kirkkonummen orkesteri, Helsinki Sinfonietta ja Ylioppilaskunnan soittajat.

Aiempina vuosinaan HFK on säestänyt yhdessä RSO:n kanssa maailmankuulua bassobaritoni Bryn Terfeliä hänen Suomen konsertissaan, esiintynyt Kansallisoopperassa Tero Saarisen Les noces -baletissa ja tehnyt joulukonserttikiertueen yhdessä Pori Sinfoniettan, Jan Söderblomin ja Barbara Hendricksin kanssa. Keväällä 2015 HFK:n mieskuoro oli mukana Kansallisoopperan Sibeliuksen Kullervo-oopperassa.

HFK:n laulajat ovat musiikin opiskelijoita, ammattimuusikoita tai kokeneita laulun harrastajia. Kuoron taiteellisen johtajana on toiminut syksystä 2016 Jonas Rannila. Aikaisemmin taiteellisena johtajana ovat toimineet Hannu Norjanen (2007-2012) ja Dani Juris (2012-2016).

TAITEELLINEN JOHTAJA

Kapellimestari-kuoronjohtaja Jonas Rannila (s. 1989) toimii Helsingin filharmonisen kuoron ja mieskuoro Manifestumin taiteellisena johtajana sekä Kuninkaantien muusikoiden kapellimestarina. Rannila valmistui vuonna 2017 musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta.​

Rannila on kysytty kapellimestari eri oopperatuotannoissa. Kaudella 2018–19 Rannila johtaa 8 oopperaa, joista mainittakoon Brittenin Lucretian raiskaus, Leharin Giudittaja Verdin Don CarlosAleksanterin teatterissa, Kantelisen Mannerheim ja Kuusiston Aino AcktéIlmajoen musiikkijuhlilla, Humperdinckin Hannu ja KerttuTampere filharmonian joulukonsertissa sekä Bizet’n CarmenVaasan oopperassa. Rannila on työskennellyt mm. Savonlinnan Oopperajuhlilla ja Tampereen Oopperassa apulaiskapellimestarina. Hänen kapellimestariopettajina ovat toimineet mm. professorit Roland Börger, Leif Segerstam, Florian Ludwig ja Barbara Rucha. Kuoronjohtoa Rannila on opiskellut muun muassa Matti Hyökin ja Nils Schweckendiekin johdolla. Rannilan laaja-alaista musiikinopiskelua ovat tukeneet myös lauluopinnot, pianon-, oboen- ja alttoviulunsoitto sekä tausta Cantores Minores -poikakuorossa. Kaudella 2018–2019 Rannila debytoi usean eri suomalaisen orkesterin kapellimestarina.

 Jari Hiekkapelto

Jari Hiekkapelto on opiskellut Sibelius-Akatemiassa pianonsoittoa Collin Hansenin ja Margit Rahkosen, sekä orkesterinjohtoa mm. Leif Segerstamin ja Jorma Panulan johdolla. Hiekkapelto on esiintynyt Lied- pianistina ja toiminut korrepetiittorina ja apulaiskapellimestarina mm. Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla sekä maakuntaoopperoissa. Vuosina 2000-2006 hän työskenteli pääkorrepetiittorina ja kapellimestarina Saksassa Pforzheimin ja Regensburgin oopperataloissa. Suomessa hän on johtanut mm. Ooppera Skaalan ja Vaasan Oopperan produktiota, Vantaan Viihdeorkesteria, Pori Sinfoniettaa ja Suomalaista Barokkiorkesteria. Parhaillaan hän työskentelee myös Sibelius-Akatemiassa korrepetition lehtorina.

 

Jorma Hynninen

Jorma Hynninen on yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä suomalaisia laulajia. Oopperan alalla hän on vieraillut toistuvasti maailman kaikissa tärkeimmissä oopperataloissa laulaen kaikki tärkeimmät baritoniroolit suurenmoisella menestyksellä. Niin Rautavaara kuin Sallinenkin on kirjoittanut juuri hänelle monien oopperoidensa miespääroolit. Myös konserttilaulajana Hynninen on esiintynyt ympäri maailmaa mittavalla lied-ohjelmistollaan mm. Ralf Gothonin kanssa ja hänen ylivertaiset Sibeliuksen Kullervo-sinfonian solistiosuudet ovat kaikkien muistissa. Hän on uransa aikana toiminut mm. Suomen Kansallisoopperan, Joensuun laulujuhlien ja Savonlinnan oopperajuhlien taiteellisena johtajana ja Sibelius-Akatemian laulutaiteen professorina. Tänä kesänä Jorma Hynninen on ensimmäistä kertaa opettajana Kangasniemen Musiikkiviikkojen laulukursseilla keskittyen Sibeliuksen, Kuulan ja Kilpisen laulutuotantoon.
(kuva: Heikki Tuuli)

 Tuula Hällström


Diplomipianisti Tuula Hällström on erikoistunut liediin ja kamarimusiikkiin. Hän konsertoi aktiivisesti useiden eri laulajien kanssa ja on haluttu pianisti laulukilpailuissa, oopperaproduktioissa ja laulun mestarikursseilla.

Hällström voitti Pieksämäellä järjestettävän, Suomen ainoan lied-pianistikilpailun kesällä 1999. Viulisti Anna Kahanpään kanssa hän voitti kamarimusiikkikilpailu Juvenalian. Soolopianistina hän on saavuttanut toisen sijan Ilmari Hannikainen -pianokilpailussa, ja hänet palkittiin myös Helmi Vesa -kilpailussa.

Opintonsa Hällström aloitti Länsi-Helsingin Musiikkiopistossa opettajanaan mm. Collin Hansen, jonka kanssa yhteistyö jatkui myös Sibelius-Akatemiassa. Keväällä 2003 hän suoritti pianodiplominsa erinomaisin arvosanoin opettajanaan professori Erik T. Tawaststjerna. Mestarikursseilla Hällströmin opettajina ovat olleet mm. Konstantin Bogino ja Ralf Gothóni, ja lied-musiikkia hän on opiskellut Collin Hansenin lisäksi mm. Gustav Djupsjöbackan, Ilmo Rannan ja Eero Heinosen johdolla.

Tuula Hällström on esiintynyt Suomessa mm. Savonlinnan Oopperajuhlilla, Espoon Urkuyössä ja Aariassa, Mäntän Musiikkijuhlilla, Kangasniemen Musiikkiviikoilla, Tuusulanjärven Kamarimusiikissa ja Naantalin Musiikkijuhlilla. Muista maista mainittakoon Ruotsi, Viro, Puola, Britannia, Unkari, Japani ja USA.

Aarne Pelkonen

Baritoni Aarne Pelkonen on nuoren polven menestyneimpiä ja kysytyimpiä oopperalaulajia Suomessa. Pelkonen muistetaan erityisesti vuoden 2013 Lappeenrannan laulukilpailujen ja vuoden 2015 kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun voittajana. Kaudella 2018/19 hän debytoi Suomen Kansallisoopperan solistina Jaakko Kuusiston oopperassa Jää. Kaudella 2019-2020 Pelkosen näyttämörooleihin sisältyy mm. Ping Puccinin Turandotissa ja Aadam Kari Tikan kansaesityksessä Rakkaus on väkevä kuin kuolema. Kausina 2015-2017 hän kuului Oldenburgin oopperan solistikuntaan, jossa hänen roolejaan olivat mm. Figaro Mozartin Figaron häissä, Donner Wagnerin Reininkullassa ja Pallante Händelin Agrippinassa.
Pelkonen on opiskellut laulua mm. Sibelius-Akatemiassa Marjut Hannulan johdolla, Berliinissä prof. Thomas Quasthoffin luokalla sekä useilla mestarikursseilla opettajinaan mm. Thomas Hampson ja Barbara Bonney.
Aarne Pelkonen on aktiivinen konserttilaulaja sekä Suomen Lied-akatemia ry:n perustajajäsen. Yli 10 vuoden duoyhteistyö pianisti Juho Alakärpän kanssa on saanut tunnustusta kotimaassa ja johtanut palkintoihin kansainvälisissä kilpailuissa.
Pelkonen on vieraillut oopperataloissa sekä konserttisaleissa ja festivaaleilla kotimaan lisäksi eri puolilla Eurooppaa. Suomessa hän on laulanut mm. Kansallisoopperan orkesterin, Radion Sinfoniaorkesterin, Tapiola Sinfonietan, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Tampere Filharmonian ja Ylioppilaskunnan Laulajien solistina.
Pelkosta voi kuulla sooloalbumeilla ”Virsi” (2013), “Taivas sylissäni” (2018) ja “Haavekuvia” (2019) sekä Ylioppilaskunnan laulajien joululevyllä “Maa on niin kaunis” (2017). Yleisradiolle Aarne on äänittänyt mm. Johannes Brahmsin ja Jean Sibeliuksen lauluja.
Pelkosen taiteellista työtä ovat tukeneet Suomen kulttuurirahasto, Pro Musica Säätiö, Selim Eskelinin säätiö ja Kesko Oyj.
aarnepelkonen.com

Kuva: Heikki Tuuli

 

Esko Salminen

Esko Salminen on toisen maailmansodan jälkeisen Suomen merkittävimpiä näyttelijöitä, joka jo 1960-luvun alussa nousi nuoren polven kärkeen Suomen Kansallisteatterissa tehtyjen loistoroolien sekä elokuvien ansiosta. Salminen on keskeinen klassisten, suuria tunteita vaativien traagisten roolien esittäjä, jonka kyvyt komedian ja älykkääseen replikointiin perustuvan näytelmän alalla ovat niin ikään monipuoliset. Hän on poikkeuksellisen lahjakas, karismaattinen ja itseään säästämätön näyttelijä, jonka varaan teatterit ja ohjaajat ovat usein rakentaneet ohjelmistojaan. Vanhemmiten työskentelyyn on löytynyt pienempää ja sitäkin intensiivisempää ilmaisua. Hän on tehnyt myös huomattavia ja monipuolisia elokuvarooleja.
(Pentti Paavolainen, Kansallisbiografia)
Kuva: Ilkka Saastamoinen

Sanna Valvanne ja Sing&Shine-Ensemble


Sanna Valvanne on Suomen kansainvälisimpiä kuoronjohtajia, Tampereen Sävelen vuoden 2017 taiteellinen johtaja, Sing & Shine -kuorojen perustaja ja monipuolinen esiintyjä. Hän on luonut näkyvää uraa kuorojen parissa maailmalla jo yli 20-vuotta. Sanna tunnetaan erityisesti Sing & Shine with Body & Soul -menetelmästään, jolla hän ohjaa kokonaisvaltaiseen äänenkäyttöön ja ilmaisuun, innostaen ja vapauttaen kaikenikäiset laulamaan, loistamaan ja leikkimään.
Kangasniemellä Sannan kanssa esiintyy kuuden nuoren naisen Sing & Shine Ensemble. Kyseessä on Sing & Shine -kuorojen ydinryhmä ja uudenlaisen kuoroilmaisun edelläkävijä. Nämä ilmaisuvoimaisiksi esiintyjiksi kasvaneet kuorolaiset lauloivat jo lapsina Sannan kuoroissa pääkaupunkiseudun musiikkiopistoissa. Yhteistyö käynnistyi uudelleen kesällä 2014 Vocal Espoo Festivaalin yhteydessä.
Nykyisin Sing & Shine Ensemble:ssä laulavat Minna-Kerttu Kekki, Nenna Leskinen, Noora Muhonen, Emma Raessalo, Susanna Suominen ja Viola Särkiluoto.

Ilmari Räikkönen

Diplomipianisti Ilmari Räikkönen aloitti pianonsoiton opiskelun Hyvinkään musiikkiopistossa v.1982. Syksyllä 1993 opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa ja vuonna 1995 solistisella osastolla professori Liisa Pohjolan johdolla. Räikkönen suoritti pianonsoiton A-tutkinnon keväällä 2002 erinomaisin arvosanoin. Lied-musiikin alueella opettajina ovat olleet mm. professori Hartmut Höll, pianotaiteilijat Ilmo Ranta ja Gustav Djupsjöbacka sekä oopperalaulaja, professori Jorma Hynninen. 
 
Soolokonserttien lisäksi Ilmari Räikkönen konsertoi laulajien kanssa mm. Marika Krook, Johanna Rusanen, Jorma Hynninen, Markus Nieminen, Mika Pohjonen ja Ville Rusanen. Räikkönen on voittanut Pentti Koskimies lied-kilpailun v. 1999, Kangasniemen liedpianistikilpailun v. 2001 ja Erkki Melartin lied-duokilpailun yhdessä baritoni Ville Rusasen kanssa v. 2002. Räikkönen on esiintynyt Suomen lisäksi Euroopassa, USA:ssa ja Japanissa. Räikkönen toimii Sibelius-Akatemian laulumusiikinosaston tuntiopettajana.

Kipparikvartetti

Kipparikvartetti (1950–1983) on kiistatta Suomen kaikkien aikojen menestyksekkäin lauluyhtye. Sen esiintymiset olivat raikas yhdistelmä taitavasti toteutettua laulumusiikkia, dramaattista lavatyöskentelyä sekä kaikenikäiselle yleisölle sopivaa viattoman pöhköä huumoria.

Petri ja Jouni Bäckström (mm. The Fabulous Bäckström Brothers ja Suomen Kansallisooppera) sekä Tuukka ja Sampo Haapaniemi (mm. Club for Five ja Suomen Kansallisooppera) ovat päättäneet lyödä hynttyyt yhteen ja perustaa uudelleen Suomen kaikkien aikojen legendaarisimman mieskvartetin. Alkuperäisen Kippareiden tapaan myös uudet kvartetin jäsenet ovat hankkineet monipuoliset kannuksensa musiikin ja näyttämötaiteen eri alueilta. Ryhmästä löytyy kymmenien vuosien kokemus niin klassisen kuin kevyen musiikin alalta mutta myös komedian tekemisestä, säveltämisestä ja näyttelemisestä.

Uusi Kipparikvartetin musiikki koostuu niin alkuperäisen Kipparikvartetin hittilauluista (Putte possun nimipäivät, On lautalla pienoinen kahvila… jne.) kuin uudemmista sovitetuista musiikkinumeroista.

Näissä “nimipäiväjuhlissa” haluat olla mukana!