top of page
2022: Esiintyjät

2023: Esiintyjät

Tapiolan kuoro

Tapiolan kuoro on espoolainen, kansainvälisesti tunnettu ja palkittu lapsi- ja nuorisokuoro. Kuoro perustettiin vuonna 1963, ja se on kasvanut tavallisesta suomalaisesta koulukuorosta yhdeksi kansainvälisen kuoromaailman tunnetuimmista instrumenteista.

Tapiolan kuorossa laulaa noin 70 8–19-vuotiasta nuorta muusikkoa, joista jokainen soittaa vähintään yhtä instrumenttia laulamisen lisäksi. Kuorolle on ominaista luonnollinen äänenkäyttö sekä laulun, soiton ja liikkeen monipuolinen yhdistäminen.

Vuodesta 2008 alkaen kuoron taiteellisena johtajana on toiminut Pasi Hyökki, jonka oma musiikkiura on alkanut aikoinaan Tapiolan kuoron riveistä. Kuoroa ovat aiemmin johtaneet Erkki Pohjola (1963–1994) ja Kari Ala-Pöllänen (1994–2008).

Tapiola Choir-kevät-5988.jpg
pasi hyökki.jpg

Pasi Hyökki

Pasi Hyökki ( s. 1970) ) on musiikin maisteri, kuoronjohtaja ja sopranista.

Hyökki on toiminut Tapiolan kuoron taiteellisena johtajana vuodesta 2008. Tapiolan kuoron ohella hän toimii Ylioppilaskunnan Laulajien (YL) taiteellisena johtajana ja perustamansa kamarikuoro EMO Ensemblen päävierailijana.

EMO Ensemblen, lauluyhtye Tallan sekä Cantabile-kuoron kanssa Hyökki on voittanut useita kansainvälisiä kuoro- ja yhtyelaulukilpailuja. Niissä hänet on toistuvasti palkittu parhaana kuoronjohtajana.

Hyökki levyttää aktiivisesti kaikkien kuorojensa kanssa toimien itse myös editoivana tuottajana. Hyökille myönnettiin Klemetti-palkinto vuonna 2014.

Jenni Hietala

Jenni Hietala (s.1995) on nivalalaislähtöinen sopraano, joka on osa Wienin Valtionoopperan oopperastudiota kausien 2022-2024 ajan. Samalla hän viimeistelee laulun maisteriopintojaan Wienin Musik und Kunst Privatuniversität:ssä, KS Prof. Linda Watsonin johdolla. Hän on valmistunut Oulun ammattikorkeakoulusta musiikkipedagogiksi sopraano Airi Tokolan johdolla. Hietala debytoi Suomen kansallisoopperassa syksyllä 2022 Gerhilden roolissa, Richard Wagnerin Valkyyria-opperassa.

 

Lokakuussa 2022 Hietala ylsi ensimmäisenä suomalaisena kansainvälisesti erittäin arvostetun Operalia –laulukilpailun finaaliin. Hän on voittanut 1. palkinnon Kangasniemen laulukilpailussa 2022 sekä Havets Röst -laulukilpailussa 2021. Lisäksi hän ylsi Saksassa järjestetyn Neue Stimmen –laulukilpailun semifinaaliin kesäkuussa 2022, sekä Timo Mustakallio-laulukilpailun finaaliin 2017.  Kevät 2019 toi Jennille Radio Classicin Tempo-palkinnon.

 

Jenni Hietala on kauden 2022/23 Hildegard Zadek -säätiön stipendiaatti, Suomen Wagner-seuran kesän 2023 stipendiaatti, Martti Talvela -säätiön stipendiaatti 2019 ja hänen uraansa ovat tukeneet mm. Suomen Kulttuurirahasto sekä Anita Välkki -seura.

Jenni Hietala.jpg
grönthal minna.JPG

Minna Grönthal

Mezzosopraano Minna Grönthal on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2017. Aiemmin hän on kouluttautunut myös musiikkipedagogiksi.


Laulun A-tutkinnon hän suoritti Eeva-Liisa Saarisen oppilaana. Sittemmin hän on täydentänyt lauluopintojaan Jaakko Ryhäsen oppilaana, sekä lukuisilla mestarikursseilla.

 

Syksystä 2022 lähtien Minna on työskennellyt vakituisena oopperalaulajana Suomen kansallisoopperassa. Oopperamusiikin lisäksi Minna esiintyy mielellään oratorio- sekä liedmusiikin parissa. Kesällä 2022 Minna sijoittui toiselle sijalle Kangasniemen laulukilpailussa. 

Johanna Takalo

Oululaislähtöinen koloratuurisopraano Johanna Takalo viimeistelee tällä hetkellä maisteriopintojaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa. Takalo valmistui musiikkipedagogiksi Metropolia ammattikorkeakoulusta vuonna 2020.
 

Takalo on esittänyt monipuolisesti sekä oopperaa, liediä, kirkkomusiikkia että kevyttäkin musiikkia. Hänen aikaisempia roolejaan oopperan saralla ovat mm. Yönkuningatar (Mozart: Taikahuilu),  Erestrial (Linkola: Minnan taivas) ja Adele (Strauss II: Lepakko). Kirkkomusiikin solistitehtäviin lukeutuvat mm. Faurén Requiem ja Brahmsin Ein deutsches Requiem. Hän on esiintynyt eri orkestereiden, kuten Pori Sinfoniettan ja Kuopion kaupunginorkesterin konserteissa.

Kesällä 2022 Takalo palkittiin 3. palkinnolla Kangasniemen laulukilpailussa.

Ennen valmistumistaan oopperakoulutuksesta Takalo laulaa keväällä 2023 Lucyn roolin G.C. Menottin oopperassa The Telephone.

Johanna Takalo-26-4-2022-PaavoPykalainen.jpg
Puku ommellaan hiljaisuudessa (c) Vuorinen, Malmivaara, Toivanen, Ylinen & Pesonius _edite

Hannu-Pekka Björkman

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman tunnetaan niin teatterista, elokuvista kuin televisiostakin. Lisäksi hän toimi näyttelijäntyön professorina Teatterikorkeakoulussa vuosina 2013–2018. Björkman on palkittu kolmella Jussilla, kahdella Kultaisella Venlalla ja Opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla sekä hänelle on myönnetty Pro Finlandia -mitali.

Jukka Perko

Saksofonisti Jukka Perko soitti itsensä jazz-piirien tietoisuuteen teini-ikäisenä Pori Jazz -festivaaleilla kesällä 1986. Jo seuraavana vuonna hänet kutsuttiin trumpetisti Dizzy Gillespien 70-vuotisjuhlakiertueen orkesteriin. Gillespien yhtyeessä vietetyn kahden vuoden jälkeen hän on johtanut omia yhtyeitään ja esiintynyt yli 40 maassa. Loistavan soittotekniikkansa siivittämänä ja yhdistelemällä suomalaiskansallisia ominaispiirteitä jazzin perinteeseen hän on kasvanut yhdeksi sukupolvensa tärkeimmistä saksofonisteista.

Puku ommellaan hiljaisuudessa (c) Vuorinen, Malmivaara, Toivanen, Ylinen & Pesonius _edite
Puku ommellaan hiljaisuudessa (c) Vuorinen, Malmivaara, Toivanen, Ylinen & Pesonius _edite

Teemu Viinikainen

Vaikka kitaristi Teemu Viinikaisen soitossa ilmaisuvoima, svengi ja virtuositeetti ovat itsestäänselvyyksiä, päällimmäisiksi tuntemuksiksi häntä kuunnellessa nousevat kuitenkin vahva läsnäolo ja herkkyys. Nämä ominaisuudet, sekä Viinikaisen ainutlaatuinen kyky saada erilaiset kokoonpanot kukoistamaan musiikillisesti, ovat tehneet hänestä maamme kysytyimmän jazz–kitaristin. Viinikainen on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian jazzosastolta, jossa hän on myös toiminut opettajana vuodesta 2002 alkaen.

Jarmo Saari

Jarmo Saari on yksi sukupolvensa omaleimaisimpia kitaristeja. Valmistuttuaan jazzsävellyksen maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 1999 hän on toteuttanut musiikillisia visioitaan mm. esiintymällä lukuisissa kokoonpanoissa, toimimalla taiteellisena tuottajana useiden suomalaisten artistien studioalbumeilla sekä säveltämällä musiikkia suomalaisiin elokuviin, teatteriin, nykytanssiteoksiin ja televisioon. Hänen uransa käsittää noin 100 levytystä ja esiintymisiä 30 maassa. Vuonna 2012 hänelle myönnettiin Suomi-palkinto taiteellisesta toiminnasta.

Puku ommellaan hiljaisuudessa (c) Vuorinen, Malmivaara, Toivanen, Ylinen & Pesonius _edite
Silen Josefin.jpg

Josefin Silén

Josefin Silén on valmistunut musikaaliartistiksi Göteborgin Teatteri- ja musiikkikorkeakoulusta ja jatkokouluttautunut sekä Lontoossa että New Yorkissa. Hänet tunnetaan mm. Helsingin Svenska Teaternin Maija Poppasena, Notre Damen kellonsoittajan Esmeraldana Tampereen Teatterissa sekä Meg Giryn roolissa Suomen kansallisoopperan Love Never Dies-musikaalin konserttiversiossa. Vast’ikään hänet nähtiin Rizzon roolissa Helsingin Messukeskuksessa esitetyssä Grease-musikaalissa.

Petrus Kähkönen

Kähkönen Petrus 3.jpg
Nykänen Jukka.jpg

Jukka Nykänen

Jukka Nykänen on opiskellut Sibelius-Akatemiassa pianonsoiton lisäksi mm. sävellystä, vapaata säestystä sekä lied- ja kamarimusiikkia. Hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2006 ja on siitä lähtien työskennellyt freelancerina.

Nykänen on aina valmis heittäytymään uusiin haasteisiin, minkä ansiosta työnkuva on erittäin laaja-alainen. Hän on  esiintynyt säännöllisesti TV:ssä ja radiossa ja työskennellyt paljon laulumusiikin, teatterin ja oopperan parissa – paitsi pianistina, myös säveltäjänä, sovittajana ja kapellimestarina. Hän on  julkaissut kaksi omista pianosovituksista koostuvaa soololevyä: Kotimaani sekä Pianovirtuoso, jonka Helsingin Sanomat valitsi yhdeksi vuoden 2007 parhaista levyistä.

Hän on kotona  niin konserttilavalla, teatterinäyttämöllä kuin viihdekonserttikiertueen tai nykyoopperan puikoissakin. Välillä vauhdikkaidenkin esitysten parhaana vastakohtana toimii vaikkapa tunnelmallinen lied-ilta kirkossa.

Johanna Isokoski

Johanna Isokoski on valmistunut laulutaiteen maisteriksi Sibelius-Akatemiasta, opettajanaan Sirkka Parviainen.

Isokoski on laulanut vierailevana solistina mm. Suomen kansallisoopperassa, Oulun teatterissa, Turun Svenska Teaternissa, Vaasan kaupunginteatterissa sekä Ilmajoen Musiikkijuhlilla. Myös Cantores Minores-poikakuoro, Neue Philharmonie Westfalenin Landesorchester, Tapiola Sinfonietta ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri ovat kutsuneet Johanna Isokosken solistikseen. Konserttivierailuja on kertynyt mm. Turun musiikkijuhlille, Joensuun Musiikkijuhlille, Heinäjoen Musiikkipäiville ja BarokkiKuopio-festivaalille.

Kangasniemen laulukilpailussa v. 2017 Johanna saavutti 2. sijan, Lappeenrannan valtakunnallisessa laulukilpailussa v. 2016 hänet palkittiin erikoispalkinnolla. Hänet on nimetty Päivi ja Paavo Lipposen rahaston solistiksi v.2017 ja Pro Musica-säätiön nuoreksi muusikoksi v. 2019.

Johanna Isokoski.jpg

Martta Jämsä

Martta Jämsä valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2019 opiskeltuaan Petri Alangon ja Mikael Helasvuon luokilla. Valmistumisensa jälkeen Jämsä on toiminut monipuolisena muusikkona orkesteri- ja kamarimusiikin parissa sekä nykymusiikki- ja performanssiprojekteissa niin Suomessa kuin useissa Euroopan maissa.

 

Jämsä on esiintynyt useiden Suomen eturivin ammattiorkestereiden riveissä ja merkittävimpiin orkesteripesteihin kuuluu esimerkiksi sijaisuus Suomen Kansallisoopperan orkesterissa. Kaudella 2022–2023 Jämsä toimii Seinäjoen Kaupunginorkesterissa huilun äänenjohtajan sijaisena.

 

Jämsän erityinen mielenkiinnonkohde on nykymusiikki, jota hän esittää aktiivisesti erilaisissa yhteyksissä. Viime aikoina hän on vieraillut mm. Uusinta Ensemblen ja ÄÄNI-kollektiivin riveissä sekä useilla suomalaisilla nykymusiikkifestivaaleilla. Oman yhtyeensä Kaaos Ensemblen kanssa Jämsä on tilannut ja kantaesittänyt lukuisia nuoren sukupolven säveltäjien teoksia.

Martta Jämsä.jpeg
Jussi Vänttinen.jpg

Jussi Vänttinen

Baritoni Jussi Vänttinen on Lappeenrannan laulukilpailujen miesten sarjan voittaja vuodelta 2019. Hän debytoi Suomen Kansallisoopperassa 2019 ja teki ensiesiintymisensä  Radion Sinfoniaorkesterin solistina 2021.

Vänttinen on esiintynyt Lappeenrannan ja Lohjan kaupunginorkestereiden, Oulu Sinfonian, Pori Sinfoniettan ja Kaartin soittokunnan solistina sekä esittänyt useita keskeisiä oopperarooleja kuten Jussi (L.Madetoja: Pohjalaisia), Nuori Alexis (E. Rautavaara: Aleksis Kivi), Don Giovanni (W.A.Mozart: Don Giovanni), kreivi Almaviva (W.A.Mozart: Figaron häät), Tarquinius (B.Britten: The Rape of Lucretia). Hän on kantaesittänyt useita suomalaisia oopperoita ja konsertoi aktiivisesti erilaisin liedohjelmin sekä kirkkomusiikkiteosten solistina. 

Laulamisen ohella Vänttinen toimii Lemin musiikkijuhlien taiteellisena johtajana.

Otto Kentala.jpg

Otto Kentala

Otto Kentala (s. 1996) aloitti kitaransoiton 8-vuotiaana Keski-Pohjanmaan konservatoriossa Hannu Annalan johdolla. Vuonna 2021 hän valmistui Sibelius-Akatemiasta, jossa hänen opettajinaan ovat olleet Otto Tolonen, Ismo Eskelinen, Jukka Savijoki ja Andrzej Wilkus. 

Kentala on osallistunut menestyksekkäästi moniin kansainvälisiin kilpailuihin:

Tampereen kansainvälinen kitarakilpailu (2. sija, 2018), Szegedin kitarakilpailu (finalisti, 2020) ja Petrerin kitarakilpailu (4. sija, 2021). Hän on esiintynyt mm. Kaustisen kamarimusiikkiviikolla (Vuoden nuori taiteilija, 2022), Oulunsalo Soi -kamarimusiikkijuhlilla, Nauvon kamarimusiikkipäivillä, Iittalan musiikkijuhlilla, Kumaus- ja Musica Nova -festivaaleilla sekä useissa Suomen kansallisoopperan minioopperoissa.

Kentala esiintyy aktiivisesti soolona, kamarimuusikkona ja erilaisissa yhtyeissä. Hän on kiinnostunut useista eri musiikkityyleistä ja toimii sekä kansanmusiikin että rytmimusiikin parissa. Keskeisten kitarateosten lisäksi Kentalan ohjelmisto sisältää myös omia sovituksia. Lisäksi hän on myös tehnyt Suomen ensiesityksiä useista teoksista ja kantaesittänyt uutta musiikkia mm. kitaralle ja elektroniikalle.

bottom of page